• Οικονομία

    Πώς η Λαγκάρντ από αγαπημένη των αγορών έγινε μαύρο πρόβατο των κυβερνήσεων

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)

    Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από τέσσερις μήνες νομισματικής σύσφιξης, είχε αμφισβητήσει την κρίση της ΕΚΤ, με τη πρωθυπουργό της Ιταλίας να ακολουθεί σε πιο σκληρή γλώσσα. Από τότε στη  διαδρομή για τον δύσβατο δρόμο της αύξησης των επιτοκίων η επικεφαλής της ΕΚΤ έχει χάσει πολλούς περισσότερους συμμάχους.

    Με την  τελευταία αύξηση των επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω μιας παραπαίουσας ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ο Νότος δείχνει πραγματικά ενοχλημένος μαζί της.

    Οργή από τον Νότο

    Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών έχουν αφήσει τη διπλωματία στην άκρη και επιδίδονται σε ομαδικά πυρά, ενώ ούτε οι αγορές φαίνεται να πείθονται από τον λόγο της Λαγκάρντ, με traders και επενδυτές να μην πτοούνται από τις δηλώσεις της, εκτοξεύοντας τις ευρωαγορές και βυθίζοντας το ευρώ, ύστερα από κάποιους μήνες ανάκαμψης.

    Αναλυτές μιλώντας στο Bloomberg ανέφεραν λίγο μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, η οποία εκτόξευσε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5%, ότι  τα γεράκια κέρδισαν τη συνεδρίαση αλλά τα περιστέρια τις αγορές.

    Με κέρδη άνω του 1%, ύστερα από ένα σερί χαμηλών επιδόσεων, οι ευρωαγορές έκλεισαν την εβδομάδα με την καλύτερη επίδοση που έχουν κερδίσει εδώ και μήνες.

    «Η Λαγκάρντ ζει στον Άρη» δήλωσε ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, την ημέρα που η ΕΚΤ ανακοίνωσε μία νέα αύξηση επιτοκίων εκτοξεύοντας το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5%.

    «Η ΕΚΤ δεν ενδιαφέρεται για τις οικονομικές δυσκολίες των οικογενειών και των επιχειρήσεων», συνέχισε.

    Στην ίδια γραμμή ήταν και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και μέλος του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας, Αντόλφο Ούρσο, ο οποίος εξέφρασε την άποψή του ότι η νέα κίνηση της ΕΚΤ δεν θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργός Εξωτερικός δήλωσε «απογοητευμένος».

    Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Μεντίνα εξέφρασε γι’ ακόμη μία φορά την άποψή του ότι μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων διακινδυνεύει την πρόοδο της οικονομίας, ενώ η Ισπανία σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρήσει σε νέα αύξηση.

    Επιμένουν τα γεράκια της ΕΚΤ

    Στην απογοήτευση από τον Νότο, η άλλη πλευρά, τα γεράκια της ΕΚΤ επιμένουν αναφέροντας ότι ο κύκλος των αυξήσεων ίσως δεν έχει τελειώσει δείχνοντας προς τον Δεκέμβριο.

    Η αγορά έχει «κλείσει» ότι το επιτόκιο κλείδωσε στο 4,5% με τις ευρωαγορές να το «γιορτάζουν», όμως κάποιοι ευρωπαίοι τραπεζίτες επιμένουν να πείσουν ότι η νομισματική σύσφιξη δεν έχει τελειώσει.

    O τραπεζίτης της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε ότι δεν αποκλείεται μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων, ενώ ο Μάρτιν Καζάκς ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα στοιχημάτιζε σε μία μείωση των επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, όπως στοιχηματίζουν οι αγορές.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γιάννης Στουρνάρας στο Bloomberg : Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να ρίξουν τον πληθωρισμό

    ΕΚΤ: Βουλιάζουν τα δάνεια των νοικοκυριών – Στη μέγγενη των επιτοκίων η ανάπτυξη

    ΕΚΤ: Καταρχήν αντίθετη στην επιβολή έκτακτου φόρου στις ιταλικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ