• Οικονομία

    Πρωτογενές έλλειμμα €9 δισ. έως τον Ιούλιο – Μεγάλη τρύπα στα έσοδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Έρχεται και νέα εκτόξευση του πληθωρισμού

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Με πρωτογενές έλλειμμα που αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ έκλεισε ο προϋπολογισμός την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται πως ο στόχος του προϋπολογισμού έκανε λόγο για πρωτογενές έλλειμμα 9,6 δισ. ευρώ, όταν την ίδια περίοδο του 2020 είχε καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 7,46 δισ. ευρώ.

    Τα έσοδα

    «Τρύπα» παρουσιάζουν και τα έσοδα του κράτους, παρά το γεγονός ότι εισπράχθηκαν και τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες,

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26,95 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 650 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025. Παρά την είσπραξη ANFAs ποσού 644 εκατ. ευρώ που δεν είχε προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα σημαντικά μειωμένα έσοδα από το ΠΔΕ τον Ιούλιο 2021 είναι ο βασικός λόγος της εν λόγω μείωσης.

    Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29,45 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 666 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 24,4 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 45 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

    Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,16 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,04 δις ευρώ έναντι του στόχου.

    Μείωση εσόδων και τον Ιούλιο

    Τον Ιούλιο 2021 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,98 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 738 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,408 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 753 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,29 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 125 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου.

    Οι επιστροφές εσόδων του Ιουλίου 2021 ανήλθαν σε 424 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 15 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (440 εκατ. ευρώ).

    Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 90 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,06 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

    Μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες

    Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 ανήλθαν στα 39,48 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,068 δισ. ευρώ ή 2,6% έναντι του στόχου (40,55 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

    Η υποεκτέλεση του Τακτικού Προϋπολογισμού ύψους 859 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των επιχορηγήσεων προς ΟΚΑ ύψους 424 εκατ. ευρώ. Αναμένεται πλήρης απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων έως το τέλος του έτους.

    Αντίθετα, οι ταμειακές πληρωμές που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (κατηγορία αποκτήσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων), κινήθηκαν αυξητικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο κατά 361 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των σχετικών συμβάσεων.

    Οι πληρωμές στο σκέλος του ΠΔΕ παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με τον στόχο κατά 189 εκατ. ευρώ ή 4,0%. Οι πληρωμές του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανήλθαν σε 59 εκατ. ευρώ και αφορούσαν σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Οι κρατικές πληρωμές λόγω COVID

    Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, έχει ως εξής:

    α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 (μισθωτών) ύψους 1,87 δις ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

    β) η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1,618 δις ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων και 1.108 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

    γ) η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 715 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν,

    δ) η επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων από την πανδημία,

    ε) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 493 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

    στ) η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 104 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και

    ζ) οι δαπάνες σχετικά με το ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων ύψους 220 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 4,72 δις ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων δαπανών για μέτρα κατά της πανδημίας και των αυξημένων πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Διαβάστε επίσης:

    Βελτιωμένες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία – Οι προοπτικές επιμέρους κλάδων

    Voucher στους ξένους πυροσβέστες των πυρκαγιών

    Κορονοχρέη: Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις



    ΣΧΟΛΙΑ