• Οικονομία

  Πώς θα εργαστούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα  -Τι θα συμβεί σε όσους αρνηθούν τηλεργασία

  Τηλεργασία


  Ισχυρή σύσταση προς τους εργοδότες απευθύνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να κάνουν χρήση της τηλεργασίας σε όσους εργαζόμενους αντιμετωπίσουν προβλήματα στη μετάβαση τους στην εργασία τους σήμερα λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

  Η ώρα προσέλευσης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ορίστηκε στις 10 το πρωί. Όμως ενώ στο δημόσιο η τηλεργασία θα εφαρμοστεί κατά κόρον, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση και τα καταστήματα στα βόρεια προάστια, η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα είναι στην διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να κάνουν χρήση κάποιας άλλης άδειας που δικαιούται για να παραμένουν στην οικία τους.

  Σύμφωνα με τον δικηγόρο Γιάννη Καρούζο, για άλλη μια φορά η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για σύσταση και όχι υποχρέωση της τηλεργασίας λόγω των καιρικών φαινομένων δημιουργεί αναστάτωση και προστριβές μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Στα λογιστήρια των επιχιερήσεων επικρατεί αναβρασμός με τους εργαζόμενους να αναζητούν κάποια μορφή άδειας (κανονική, άνευ αποδοχών κ.λ.π) που να τους επιτρέπει να μην προσέλθουν στην εργασία τους.

  Όπως μας εξηγεί ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος «Με την προχειρότητα της «σύστασης» για τηλεργασία, οι επιχειρήσεις θα επικαλούνται στον εργαζόμενο που κωλύεται να προσέλθει ότι του πρότειναν να τηλεργαστεί και δε θα του καταβάλουν μισθό, αν αυτός αρνηθεί, κάτι που δε θα συνέβαινε αν η τηλεργασία ήταν υποχρεωτική στην περίπτωση αυτή».

  «Δυστυχώς στη χώρα μας ακόμη τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν περίπτωση υποχρεωτικής τηλεργασίας, η οποία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Η «σύσταση τηλεργασίας» για τον ιδιωτικό τομέα εξ αιτίας των χιονοπτώσεων σημαίνει, όπως αναφέρει, ότι ο εργαζόμενος πρέπει να συμφωνήσει, αφού η επιβολή της δεν είναι υποχρεωτική. Όπου δεν είναι εφικτό ο εργαζόμενος να προσέλθει για εργασία λόγω του χιονιού και η επιχείρηση λειτουργεί, εφόσον μπορεί να τηλεργαστεί και το επιθυμεί, θα αμείβεται. Θα αμείβεται όμως και όταν δεν επιθυμεί να τηλεργαστεί, αρκεί να μην μπορούσε να προσέλθει στο χώρο εργασίας του λόγω χιονιού που εμποδίζει αυτόν να προσέλθει ενώ η επιχείρηση λειτουργεί».

  Τι ισχύει

  Σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

  1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

  2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

  3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πριν από την επανάληψη εργασιών που διακόπηκαν λόγω παγετού.

  4. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.

  Διαβάστε επίσης

  Kακοκαιρία Μπάρμπαρα: Σύσταση για προσέλευση εργαζομένων στην εργασία μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας

  Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Στις 10:00 το πρωί η έναρξη των υπηρεσιών στο Δημόσιο

  Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς θα κινηθούν τη Δευτέρα τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ στην Αττική  ΣΧΟΛΙΑ