• Οικονομία

    Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων – Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε προσεκτικά

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ καλεί για περισσότερη επαγρύπνηση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να έρθουν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

    Αν και αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας είπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από το σημείο που οι αξιωματούχοι της Fed «αισθάνονται άνετα». Ο Πάουελ σημειώνει ότι η Fed θα παραμείνει ευέλικτη καθώς εξετάζει περαιτέρω κινήσεις, αλλά δίνει ελάχιστες ενδείξεις ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να χαλαρώνει την νομισματική πολιτική της σύντομα.

    «Παρ’ όλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του – μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη – παραμένει πολύ υψηλός», αναφέρει ο Πάουελ σύμφωνα με το προσχέδιο της κεντρικής ομιλίας στο Ετήσιο Οικονομικό Συμπόσιο της Fed του Κάνσας Σίτι στο Jackson Hole.

    «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».

    Η ομιλία με βάση τις παρατηρήσεις που έκανε ο Πάουελ μοιάζει με την περσινή στο Jackson Hole, όπου είχε προειδοποιήσει ότι η Fed συνεχίζει τις προσπάθειές της να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.

    Αλλά ο πληθωρισμός ήταν πολύ μπροστά από τον σημερινό ρυθμό του. Επιπλέον, ο αξιωματούχος σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη, αν και τα δεδομένα αυτό το καλοκαίρι φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της Fed.

    Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι κινήσεις της τράπεζας μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι.

    «Το να κάνουμε πολύ λίγα θα μπορούσε να επιτρέψει στον πληθωρισμό  να παγιωθεί πάνω από τον στόχο του 2% καια να απαιτήσει κινήσεις νομισματικής πολιτικής με πιο μεγάλο κόστος για την απασχόληση και την οικονομία», αλλά το να κάνουμε πάρα πολλά θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει και περιττούς κινδύνους για την οικονομία».

    «Όπως συμβαίνει συχνά, πλοηγούμαστε με τα αστέρια κάτω από συννεφιασμένο ουρανό», πρόσθεσε.

    Ωστόσο, ο Πάουελ δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις για την απόφαση την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας/

    «Δεδομένου πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει, στις προσεχείς συναντήσεις είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς αξιολογούμε τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές και κινδύνους», είπε.

    Ωστόσο, δεν έδωσε κανένα σημάδι ότι σκέφτεται ακόμη και μια μείωση των επιτοκίων.

    «Στις προσεχείς συναντήσεις, θα αξιολογήσουμε την πρόοδό μας με βάση το σύνολο των μακροοικονομικών δεδομένων, τις εξελισσόμενες προοπτικές και κινδύνους», είπε ο Πάουελ. «Βάσει αυτής της αξιολόγησης, θα προχωρήσουμε προσεκτικά, καθώς αποφασίζουμε εάν θα ακολουθήσουμε μία αυστηρότερη νομισματική πολιτική ή αν θα διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία».

    Αυτή την φορά ο Πάουελ δίνει λίγο περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τη χάραξη πολιτικής.

    Συγκεκριμένα, χωρίζει τον πληθωρισμό σε τρεις βασικές μετρήσεις, αναφέροντας ότι η Fed επικεντρώνεται περισσότερο στον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει ότι η Fed ακολουθεί πιο πιστά τον δείκτη τιμών των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, ένα μέτρο του Υπουργείου Εμπορίου, παρά τον δείκτη τιμών καταναλωτή του υπουργείου Εργασίας.

    Οι τρεις «ευρείς συνιστώσες» στις οποίες αναφέρεται συνεπάγονται αγαθά, υπηρεσίες στέγασης, όπως το κόστος ενοικίασης και τις υπηρεσίες μη στέγασης. Σημείωσε πρόοδο και στα τρία, αλλά είπε ότι η μη στέγαση είναι το πιο δύσκολο να μετρηθεί, καθώς είναι το λιγότερο ευαίσθητο στις προσαρμογές των επιτοκίων. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει πράγματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες τροφίμων και οι μεταφορές.

    «Ο ετήσιος πληθωρισμός σε αυτόν τον τομέα έχει κινηθεί λοξά από τότε που ξεκίνησε. Ο πληθωρισμός που μετρήθηκε τους τελευταίους τρεις και έξι μήνες μειώθηκε, ωστόσο, κάτι που είναι ενθαρρυντικό», σημειώνει ο Πάουελ. «Δεδομένου του μεγέθους αυτού του τομέα, κάποια περαιτέρω πρόοδος εδώ θα είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών».

    Εκτός από τις ευρύτερες προοπτικές πολιτικής, ο Πάουελ βελτιώνει ορισμένους τομείς που είναι βασικοί τόσο για την αγορά όσο και για πολιτικούς λόγους.

    Ορισμένοι νομοθέτες, ιδιαίτερα από τη δημοκρατική πλευρά, πρότειναν στη Fed να αυξήσει τον στόχο πληθωρισμού, μια κίνηση που θα της δώσει μεγαλύτερη ευελιξία πολιτικής και θα μπορούσε να αποτρέψει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Ο Πάουελ απορρίπτει αυτή την ιδέα, όπως και στο παρελθόν.

    «Το 2% είναι και θα παραμείνει ο στόχος μας για τον πληθωρισμό», σημειώνει.

    Παράλληλα, ο Πάουελ επιλέγει σε μεγάλο βαθμό να μείνει μακριά από τη συζήτηση σχετικά με το ποιο είναι το πιο μακροπρόθεσμο ή φυσικό επιτόκιο που δεν είναι ούτε περιοριστικό ούτε διεγερτικό – το επιτόκιο «r-star» για το οποίο μίλησε στο Jackson Hole το 2018 .

    «Βλέπουμε την τρέχουσα στάση της πολιτικής ως περιοριστική, ασκώντας καθοδική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», υπογραμμίζει. «Αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με βεβαιότητα το ουδέτερο επιτόκιο και επομένως υπάρχει πάντα αβεβαιότητα σχετικά με το ακριβές επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής».

    Ο Πάουελ σημειώνει επίσης ότι οι προηγούμενες κινήσεις σύσφιξης πιθανότατα δεν έχουν περάσει ακόμα στο σύστημα, παρέχοντας περαιτέρω προσοχή για το μέλλον της πολιτικής.

    Διαβάστε επίσης:

    Ροδόπη: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Λεπτοκαρυά

    Κατασκήνωση με σεβασμό προς το περιβάλλον!

    Ανοίγει ο δρόμος για διάθεση μετοχών εταιρειών από το ΤΑΙΠΕΔ



    ΣΧΟΛΙΑ