• Οικονομία

    Γερμανία: Έπεσε στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

    • NewsRoom

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ


    Μεγαλύτερη υποχώρηση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές, παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία στις αρχές του 2024, ακολουθώντας την ευρύτερη πτώση των τιμών στην ευρωζώνη, ενώ ενισχύονται οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες.

    Ειδικότερα, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 2,9% σε ετήσια βάση, από 3,7% τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα βουτήξει στο 3,2%, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,8%.

    Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε στο 3,4% από 3,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία (Destatis).

    Νωρίτερα σήμερα, η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε απότομη από την αναμενόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Ιανουάριο από το 4,1% του Δεκεμβρίου.

    ‘Ερευνα του Bloomberg, σημειώνει ότι ήταν χαμηλότερος από τη μέση εκτίμηση για 3,6% και πολύ χαμηλότερα από το υψηλό του 7,3% που έφτασε τον Φεβρουάριο του 2023.

    Ο πληθωρισμός «κινείται απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, τονίζοντας ότι οι πιέσεις στις βασικές τιμές παραμένουν πολύ υψηλές, το κόστος ενέργειας είναι ασταθές και η μελλοντική αύξηση των μισθών είναι αβέβαιη.

    Επανέλαβε ωστόσο την επίσημη γραμμή πολιτικής της ΕΚΤ ότι η τρέχουσα συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων είναι πρόωρη, χωρίς να αποκαλύπτει συγκεκριμένη χρονική περίοδο για αλλαγές.



    ΣΧΟΛΙΑ