• Οικονομία

    Πανέτα (ΕΚΤ): Μειώνονται οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών

    • NewsRoom
    Fabio panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και πρώην Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας

    Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και πρώην Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας


    Μειώνονται οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μπορέσει να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, επανέλαβε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα.

    Σημειώνεται ότι η άποψη που επικρατεί γενικά, είναι ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται επιφυλακτική, επισημαίνοντας ότι είναι κρίσιμα τα δεδομένα των επόμενων μηνών.

    «Η περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ μειώνει τη ζήτηση και συμβάλλει, μαζί με την πτώση των τιμών της ενέργειας, στην ταχεία πτώση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Πανέτα σε ομιλία του στη Ρώμη.

    «Οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών έχουν μειωθεί και οι συνθήκες δημιουργούνται, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της νομισματικής χαλάρωσης», πρόσθεσε.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και σε ομιλία του την Δευτέρα, ο  Πανέτα ανέφερε ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προέκυψε «συναίνεση» για μείωση των επιτοκίων, λόγω πτώσης του πληθωρισμού.

    Αναγνώρισε επίσης τον αντίκτυπο των περιοριστικών πολιτικών στη ζήτηση, αποδίδοντας αυτά τα μέτρα, παράλληλα με την πτώση των τιμών της ενέργειας, ως βασικούς παράγοντες για την «ταχεία πτώση του πληθωρισμού».

    Διαβάστε επίσης: 

    Λαγκάρντ: Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε άλλες μειώσεις μετά τον Ιούνιο

    Λαγκάρντ για μειώσεις επιτοκίων: Δεν θα δεσμευτώ σε κάποιο χρονοδιάγραμμα – Το Ιούνιο θα γνωρίζουμε περισσότερα

    Πανέτα (ΕΚΤ): Τα σχέδια ρευστότητας των τραπεζών πρέπει να είναι «ρεαλιστικά»



    ΣΧΟΛΙΑ