• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε άλλες μειώσεις μετά τον Ιούνιο

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Με σχεδόν δεδομένη μία κίνηση μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσγειώνει τις μεγάλες προσδοκίες των αγορών.

    Σε ομιλία της την Τετάρτη, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «όσον αφορά τα δεδομένα που είναι σημαντικά για τις αποφάσεις που θα λάβουμε, θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα μέχρι τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής».

    Επιφυλακτική η ΕΚΤ

    Η ΕΚΤ αποφεύγει να δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια, ύστερα από την πρώτη μείωση από το 2022 που ετοιμάζεται να κάνει τον Ιούνιο.

    «Οι αποφάσεις μας θα πρέπει να βασίζονται στα δεδομένα και να λαμβάνονται ανά συνεδρίαση ανάλογα με κάθε νέα πληροφορία που έρχεται», ανέφερε η Λαγκάρντ σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Αυτό συνεπάγεται ότι, ακόμη και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων ότι θα ακολουθήσουμε μία  συγκεκριμένη πορεία».

    Με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης να γίνεται όλο και πιο σαφές, η συζήτηση πλέον εστιάζει στο πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα υποχωρήσει από τη σφιχτή νομισματική πολιτική της.

    Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό το σενάριο μιας διαδοχικής σειράς κινήσεων προς τη μείωση των επιτοκίων φέτος.  Άλλοι επιλέγουν να μην δίνουν σαφές χρονοδιάγραμμα. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της «με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε».

    Κρίσιμα τα δεδομένα των επόμενων μηνών

    Ο Ιρλανδός Gabriel Makhlouf δεν θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία, σε ομιλία του την Τετάρτη. «Τα καλά νέα είναι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον σε τροχιά υποχώρησης», δήλωσε στο ραδιόφωνο LM FM. «Είμαι αισιόδοξος ότι με την ταχεία αύξηση των επιτοκίων έχουμε φτάσει στην κορυφή της σκάλας, το ερώτημα τώρα είναι πόσο καιρό θα παραμείνουμε σε αυτή την κορυφή».

    Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες σχετικά με τους μισθούς, την παραγωγικότητα και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων θα καθορίσουν την πορεία των επιτοκίων.

    «Εάν αυτά τα στοιχεία αποκαλύψουν έναν επαρκή βαθμό ευθυγράμμισης μεταξύ της πορείας του υποκείμενου πληθωρισμού και των προβλέψεών μας, και εφόσον η πορεία παραμένει σταθερή, θα είμαστε σε θέση να περάσουμε στη φάση της μείωσης των επιτοκίων», είπε.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Στουρνάρας (Bloomberg): Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια 2 φορές πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές

    Unicredit: Η ΕΚΤ ίσως μειώσει νωρίτερα από τη Fed τα επιτόκια

    Βιλερουά (EKT): Απρίλιο ή Ιούνιο η μείωση των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ