• Τράπεζες

    Πανέτα (ΕΚΤ): Τα σχέδια ρευστότητας των τραπεζών πρέπει να είναι «ρεαλιστικά»

    • NewsRoom

    Fabio panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και πρώην Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας


    Ο ανταγωνισμός για ρευστότητα μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης θα αυξηθεί, εκτιμά το μέλος της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ενώ παράλληλα προτρέπει τις τράπεζες να παρακολουθούν στενά τους κινδύνους και να έχουν «ρεαλιστικά» σχέδια έκτακτης ανάγκης, όσον αφορά τη ρευστότητα.

    Παράλληλα, σημείωσε σήμερα ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να περιμένουν να είναι σε θέση να ενισχύουν ταυτόχρονα όλες μαζί τις καταθέσεις τους, όπως δείχνουν τα σχέδια που έχουν καταθέσει.

    Ο Πανέτα επεσήμανε ότι «είναι απλώς θέμα χρόνου» να ξεκινήσουν οι τράπεζες να πληρώνουν περισσότερο για ρευστότητα.

    Την ώρα που η ΕΚΤ καταργεί σταδιακά τα έκτακτα επεκτατικά μέτρα και συρρικνώνει τον ισολογισμό της, οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους κινδύνους ρευστότητας και να έχουν «ρεαλιστικά» σχέδια έκτακτης ανάγκης, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.

    «Έχω δει τα σχέδια χρηματοδότησης των ιταλικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, όλες βασίζονται στη δυνατότητα αύξησης των καταθέσεων τους όταν είναι απαραίτητο… όμως απλά δεν είναι δυνατό να το κάνουν όλες ταυτόχρονα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, σημείωσε ότι οι νομισματικές συνθήκες θα πρέπει να προσαρμοστούν στην τρέχουσα προοπτική των τιμών που υποδηλώνει «έντονο αποπληθωρισμό» στην ευρωζώνη, ωστόσο επεσήμανε ότι τα δεδομένα θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσουν ότι αυτό συμβαίνει πραγματικά, προτού ληφθούν αποφάσεις για τα επιτόκια.

    Σχετικά με τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Πανέτα εξήγησε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι τιμές των πρώτων υλών.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι

    Βρετανία: Ξαφνικό «άλμα» του πληθωρισμού στο 4% τον Δεκέμβριο

    Waller (FED) για μειώσεις επιτοκίων: Δεν βλέπω τον λόγο να κινηθούμε τόσο γρήγορα ή τόσο δραματικά



    ΣΧΟΛΙΑ