• Οικονομία

    Πανέτα (ΕΚΤ): Υπέρ της δημιουργίας μόνιμης δημοσιονομικής ικανότητας στο σύνολο της ΕE

    • NewsRoom
    Φάμπιο Πανέτα

    Φάμπιο Πανέτα


    Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες θα ήταν πιο αποτελεσματικές, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτούσε μια μόνιμη ικανότητα να εκδίδει δικό της χρέος και να παρέχει κοινή χρηματοδότηση για τη στήριξη των επενδύσεων στο μπλοκ, ανέφερε σε δήλωσή του, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, (ΕΚΤ), Φάμπιο Πανέτα.

    Σύμφωνα με τον Πανέτα, υπάρχουν «ισχυρά οικονομικά επιχειρήματα» για να προσφέρουν οι Βρυξέλλες κεντρική χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση δαπανών για την άμυνα, οι οποίες υστερούν σε σχέση με αυτές των άλλων «μεγάλων διεθνών παικτών», καθώς και για άλλους σκοπούς όπως η πράσινη ενέργεια και η ψηφιοποίηση.

    «Η μετακίνηση από τη δημοσιονομική διακυβέρνηση σε μια δημοσιονομική ένωση απαιτεί μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα», τόνισε ο Πανέτα, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας τον Νοέμβριο.

    «Αυτό είναι απαραίτητο για τη συμπλήρωση των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών και την επίτευξη της κατάλληλης δημοσιονομικής στάσης στην ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2,2% το 2023 και 3% το 2024 – Στο 3,8% αναμένεται ο πληθωρισμός

    Βρετανία: «Βουτιά» στο 6,7% έκανε ο πληθωρισμός – Πού αποδίδεται

    ΤτΕ: Έσπασαν το φράγμα των €10 δισ. οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο επτάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ