• Οικονομία

    ΤτΕ: Έσπασαν το φράγμα των €10 δισ. οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο επτάμηνο

    • NewsRoom
    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας


    Πάνω από 10 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα στο επτάμηνο, έναντι της χρυσής χρονιάς του ελληνικού τουρισμού το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Συγκεκριμένα, καταγράφονται έσοδα 10,32 δισ. ευρώ φέτος στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, έναντι 8,5 δισ. το 2022 αλλά και 9,11 δισ. το 2019.

    Έτσι η άνοδος με τα προ πανδημίας έσοδα φτάνει το 13,2%. Ειδικά σε ότι αφορά τον Ιούλιο, τα έσοδα είναι φέτος 4,12 δισ. ευρώ και συγκρίνονται με 3,5 δισ. ευρώ πέρυσι και 3,7 δισ. ευρώ το 2019.

    Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

    Τον Ιούλιο του 2023, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μείωση κατά 135,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 827,5 εκατ. ευρώ.

    Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,4% σε τρέχουσες τιμές ( 5,4% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14,8% σε τρέχουσες τιμές (-4,4% σε σταθερές τιμές).

    Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 5,4% σε τρέχουσες τιμές (-7,1% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 1,1% (-1,9% σε σταθερές τιμές).

    Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, ενώ τo ισοζύγιο μεταφορών επιδεινώθηκε.

    Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 15,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 15,1% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

    Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον Ιούλιο του 2022, λόγω της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,6 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 7,0 δισεκ. ευρώ.

    Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών.

    Οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 2,9% σε τρέχουσες τιμές (αύξηση 1,3% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 8,3% (-2,2% σε σταθερές τιμές).

    Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 3,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μείωση κατά 1,4% ( 1,9% και -3,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

    Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών.

    Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 21,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 20,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

    Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος την αντίστοιχη περίοδο του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, που αντισταθμίστηκε ως ένα βαθμό από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.

    Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων κυρίως στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, αλλά και, σε μικρότερο βαθμό, στον τομέα των λοιπών, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομέων.

    Ισοζύγιο Κεφαλαίων

    Τον Ιούλιο του 2023, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε μικρό έλλειμμα 39,8 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2022, κυρίως λόγω της μείωσης των εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μειώθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,9 δισεκ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

    Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

    Τον Ιούλιο του 2023, το πλεόνασμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) μειώθηκε και διαμορφώθηκε σε 787,7 εκατ. ευρώ.

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 5,2 δισεκ. ευρώ.

    Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

    Τον Ιούλιο του 2023, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν μείωση κατά 373,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 599,7 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

    Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά σχεδόν εξ ολοκλήρου τη μείωση κατά 675,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

    Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 2,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

    Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης κατά 1,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, της μείωσης κατά 127,9 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 650,0 εκατ. ευρώ).

    Η μείωση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως τη μείωση κατά 5,6 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και δευτερευόντως τη μείωση κατά 481,0 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους, οι οποίες αντισταθμίστηκαν σε κάποιο βαθμό από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 650,0 εκατ. ευρώ).

    Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 318,0 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,6 δισεκ. ευρώ.

    Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 5,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

    Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 5,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

    Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση κατά 4,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, στη μείωση κατά 342,4 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 2,4 δισεκ. ευρώ).

    Η μείωση των υποχρεώσεών τους αντανακλά τη μείωση κατά 1,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), καθώς και τη μείωση κατά 776,8 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους, οι οποίες αντισταθμίστηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 2,4 δισεκ. ευρώ).

    Στο τέλος Ιουλίου του 2023, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 12,2 δισεκ. ευρώ, έναντι 11,0 δισεκ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου του 2022.

    Δείτε αναλυτικά εδώ

    Διαβάστε επίσης:

    ΙΟΒΕ: Ποιοι κλάδοι ενίσχυσαν το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο στην Ελλάδα

    Νέα αύξηση συντάξεων – Έως €200 το επίδομα για όσους έχουν προσωπική διαφορά

    Πώς θα εφαρμοστούν οι τριετίες



    ΣΧΟΛΙΑ