• Οικονομία

    Βρετανία: «Βουτιά» στο 6,7% έκανε ο πληθωρισμός – Πού αποδίδεται

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών

    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών


    Μείωση-έκπληξη στο 6,7% κατέγραψε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Βρετανία, αυξάνοντας τις προσδοκίες για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

    Ειδικότερα, σε μηνιαία βάση, ο ονομαστικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,3%.

    Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα ανέλθει στο 7% ετησίως, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, εν μέσω μιας ελαφράς ανόδου στις τιμές των καυσίμων.

    Σημειώνεται ότι ο Ιούλιος κατέγραψε ετήσια άνοδο 6,8% και πτώση 0,4% σε μηνιαία βάση.

    «Η μεγαλύτερη καθοδική πορεία στη μηνιαία μεταβολή του πληθωρισμού, προήλθε τόσο από τα τρόφιμα, όπου οι τιμές αυξήθηκαν λιγότερο τον Αύγουστο του 2023 από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όσο και από τις υπηρεσίες διαμονής, όπου οι τιμές μειώθηκαν τον Αύγουστο του 2023», σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    «Η αύξηση των τιμών των καυσίμων, οδήγησε στη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στη μεταβολή των ετήσιων συντελεστών», τονίζει.

    Ο βασικός ΔΤΚ – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού – διαμορφώθηκε στο 6,2% τους 12 μήνες έως το τέλος Αυγούστου, από 6,9% τον Ιούλιο.

    Το επιτόκιο αγαθών αυξήθηκε ελαφρά από 6,1% σε 6,3%, αλλά αντισταθμίστηκε περισσότερο από το ποσοστό των υπηρεσιών που επιβραδύνθηκε σημαντικά από 7,4% σε 6,8%.

    Αυτή η απροσδόκητη πτώση του δομικού πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, μαζί με ενδείξεις ότι οι τιμές λιανικής έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν για τους καταναλωτές, ανέφερε ο διευθυντής του Boston Consulting Groups’ Center for Growth, Raoul Ruparel.

    «Αυτό, σημαίνει ότι οι μισθοί θα αρχίσουν να αυξάνονται προς το τέλος του έτους. Αυτό θα είναι μια ανακούφιση για τα νοικοκυριά, αλλά είναι επίσης ένα καλό σημάδι για την οικονομία», πρόσθεσε.

    Προς νέα αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη

    Επιπλέον συμπλήρωσε ότι «Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια αύριο, ωστόσο τα σημερινά δεδομένα θα ενθαρρύνουν όσους πιέζουν να είναι αυτή η τελική αύξηση των επιτοκίων».

    Υπογράμμισε δε ότι με την οικονομία να δείχνει πλέον σημάδια χαλάρωσης, ο πλήρης αντίκτυπος της αύξησης του επιτοκίου δεν γίνει ιδιαίτερα αισθητός».

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο στην UBS, Caroline Simmons, η οποία ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια την Πέμπτη.

    Παράλληλα, δήλωσε ότι «Πιστεύουμε όμως ότι θα είναι η τελευταία τους αύξηση, επειδή έχουμε αυτές τις καθοδικές δυνάμεις στον πληθωρισμό».

    Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει αύριο την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν τις προσπάθειες να μειώσουν τον πληθωρισμό προς το στόχο του 2% της Τράπεζας.

    Κάλεσμα Ρουμπινί για αύξηση επιτοκίων προς αποφυγή του στασιμοπληθωρισμού

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να αποτρέψουν τον «στασιμοπληθωρισμό», προειδοποίησε χθες ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

    Ο Dr Doom υπογράμμισε ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα διατηρήσει ψηλά τον πληθωρισμό. και ότι κάθε συζήτηση για χαλαρότερη νομισματική πολιτική είναι πρόωρη.

    «Η ΕΚΤ και η BOE αντιμετωπίζουν ένα μεγαλύτερο δίλημμα από την Fed, επειδή οι τιμές στην Ευρώπη εξακολουθούν να αυξάνονται γρήγορα και η ανάπτυξη επιβραδύνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΤτΕ: Έσπασαν το φράγμα των €10 δισ. οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο επτάμηνο

    Κώστας Σκρέκας: Μέτρα για τον πληθωρισμό της απληστίας

    ΙΟΒΕ: Ποιοι κλάδοι ενίσχυσαν το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ