• Οικονομία

    Πάγος από τη Moody’s: Γιατί δεν προχώρησε σε αναβάθμιση – Σταθερή η αξιολόγηση και από DBRS


    Αμετάβλητη διατήρησαν την αξιολόγηση της χώρας Moody’s και DBRS με τη Moody’s να τηρεί την πιο σκληρή στάση, συντηρώντας στον πάγο την αξιολόγηση της χώρας και τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

    Σύμφωνα με τη Moody’s η διατήρηση της αξιολόγησης στο Βa3 με σταθερή προοπτική αποτυπώνει τη βελτίωση που έχουν καταγράψει τα θεμελιώδη στη χώρα την τελευταία διετία παρά τις επίμονες προκλήσεις εξαιτίας ενός διαρκώς επιδεινούμενου περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

    Για παράδειγμα οι ελληνικές αρχές σημείωσαν σημαντική πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από το σοκ της πανδημίας. Οι προοπτικές είναι καλές για αύξηση των επενδύσεων εξαιτίας της διαθεσιμότητας κονδυλίων.

    Ωστόσο υπάρχει υψηλός κίνδυνος ύφεσης στην ευρώζώνη, επιμονή του πληθωρισμού, διαταραχή την παροχή ενέργειας και σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

    Ταυτόχρονα, ο διεθνής οίκος προειδοποιεί πως τυχόν επιβράδυνση του μεταρρυθμιστικού ρυθμού, στη δικαιοσύνη, την παιδεία και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αγοράς εργασίας ενόψει των επικείμενων εκλογών, θα επηρεάσουν την αξιολόγηση του οίκου για την ισχύ σε θεσμικό επίπεδο και σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης στη χώρα.

    Μάλιστα ο οίκος αναφέρει πως το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας που θα οδηγούσε αναστροφή των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και θα επηρέαζε το επιχειρηματικό κλίμα και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, θα ήταν ένας αρνητικός παράγοντας για την αξιολόγηση.

    Αντίστοιχα πίεση στην αξιολόγηση θα προκαλούσε μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση στην ευρωζώνη.

    Μια διατηρήσιμη επιδείνωση στη δημοσιονομική θέση της χώρας σε συνδυασμό με μια επιδείνωση στην κατάσταση του τραπεζικού τομέα θα προκαλούσε υποβάθμιση.

    Επιπλέον αν και η Moody’s αναμένει ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα και μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος καθώς και πτώση του χρέους κάτω από το 180% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2022, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο χρέος στην παγκοσμίως ενώ η βιωσιμότητα του χρέους της εξαρτάται από τη στήριξη των θεσμών.

    Επομένως η όποια μελλοντική βελτίωση και η πλήρης επιστροφή στις αγορές είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τη διατήρηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια.

    Η διατήρηση πολιτικών που θα είναι φιλικές προς την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις καθώς και η δέσμευση στην δημοσιονομική εξυγίανσης, ανεξαρτήτως της πιθανότητας σχηματισμού μιας συμμαχικής κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση στον τραπεζικό κλάδο θα ήταν θετικές προς μια αναβάθμιση της αξιολόγησης.

    Από την πλευρά της η DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της χώρας στο BB (high) αποτυπώνοντας την εκτίμηση του οίκου ότι η χώρα παραμένει δεσμευμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα παρά τις αρνητικές εξελίξεις παγκοσμίως.

    Η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει την οικονομία φέτος ωστόσο η αβεβαιότητα έχει ενισχυθεί εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης.

    Οι βασικοί κίνδυνοι για την αξιολόγηση σχετίζονται με την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και το ενδεχόμενο αποκλεισμού της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

    Το προφίλ του χρέους παραμένει ευνοϊκό ενώ η χώρα έχει υψηλά διαθέσιμα και στήριξη από την ΕΚΤ, παράγοντες που αντισταθμίζουν τους κινδύνους αν και το χρέος παραμένει υψηλό.

    Διαβάστε επίσης

    Moody’s: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Ba3 της Ελλάδα με σταθερό outlook – Ανάπτυξη 5,3% φέτος, κίνδυνος η πολιτική αβεβαιότητα



    ΣΧΟΛΙΑ