• Οικονομία

    Όλες οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 των φετινών φορολογικών δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Όλες οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 των φετινών φορολογικών δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι


    Θέμα εβδομάδων θα πρέπει να θεωρείται να τεθεί σε λειτουργία το Taxisnet για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με την ΑΑΔΕ να δίνει στη δημοσιότητα το νέο έντυπο Ε1 που αφορά σχεδόν 8 εκατ. φορολογούμενους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής θα γίνει φέτος, νωρίτερα από ποτέ και μάλιστα, εκτιμάται ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021 θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις από το Μάιο έως και το Φεβρουάριο του 2023.

    Στο νέο έντυπο Ε1 παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές που αφορούν κυρίως όσους νοικιάζουν σπίτι για τα παιδιά τους που σπουδάζουν, σε όσους είχαν παρουσιάσει ζημίες το περασμένο έτος, στα εξαρτώμενα μέλη, αλλά και στους εργαζόμενους που επιστρέφουν στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία.

    Μεταξύ άλλων, οι κυριότερες αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 είναι οι εξής:

    ΠΙΝΑΚΑΣ 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ

    Στην περίπτωση 12 έχουν προστεθεί και νέοι κωδικοί (ΚΩΔ 043 και 044). Οι κωδικοί αυτοί είναι προσυμπληρωμένοι και αφορούν στους φορολογούμενους που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ ΚΦΕ και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας. Η υπαγωγή στις συγκεκριμένες διατάξεις αποδεικνύεται με την εγκριτική απόφαση που εκδίδεται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής, όπου αναγράφεται η επωνυμία και το ΑΦΜ του εργοδότη για τον οποίο πληρούται η προϋπόθεση της νέας θέσης εργασίας.

    Φυσικό πρόσωπο που υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου άρθρου 5Γ ΚΦΕ απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α για το πενήντα τοις εκατό (50%) του εισοδήματος του από μισθωτή εργασία στην Ελλάδα για επτά (7) συναπτά φορολογικά έτη.

    ΠΙΝΑΚΑΣ 4Ε ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑ

    Στην περίπτωση 5 του κωδικού 5 για ζημιές προηγούμενων φορολογικών ετών από μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής ή αλλοδαπής έχουν προστεθεί οι Κωδικοί 873 – 874.

    Πιο συγκεκριμένα,

    α) στους κωδικούς 871-872 συμπληρώνεται η ζημία από την πώληση τίτλων του άρθρου 42 ΚΦΕ του ίδιου φορολογικού έτους, η οποία δύναται να μεταφέρεται για πέντε (5) έτη προκειμένου να συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκριση της ζημιάς σε ημεδαπής/ αλλοδαπής. Ως ζημιά νοείται μόνο αυτή που προκύπτει αποκλειστικά από τίτλους που κατονομάζονται στην παρ. 1 του άρθρου 42 ΚΦΕ και όχι από τους τίτλους των οποίων η υπεραξία από τη μεταβίβασή τους απαλλάσσεται της φορολογία και

    β) το κέρδος του φορολογικού έτους 2021 από την πώληση τίτλων του άρθρου 42 ΚΦΕ, όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από ημεδαπή επιχείρηση και η υπεραξία τους φορολογείται, αναγράφεται στους κωδικούς 829-830. Κατά τη συμπλήρωση των ανωτέρω κωδικών δεν αφαιρείται από τον φορολογούμενο η μεταφερόμενη ζημία προηγουμένων ετών, καθώς αυτή αναγράφεται, από το φορολογικό έτος 2021 και έπειτα, στους νέους κωδικούς 873-874 και αφαιρείται από το κέρδος του τρέχοντος έτους κατά την εκκαθάριση.

    Στους νέους κωδικούς 873-874 αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων του άρθρου 42 ΚΦΕ των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.

    ΠΙΝΑΚΑΣ 6 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΟΣΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

    Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην κατάργηση της περίπτωσης 11 για το «Καθαρό ποσό κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση ΚΩΔ 305 – 306» και της περίπτωσης 12 για το «Καθαρό ποσό κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) ΚΩΔ 335 – 336».

    Επίσης, στον Πίνακα 6 έχουν προστεθεί οι εξής νέοι κωδικοί:

    Στην περίπτωση 11: Ενοίκιο που πληρώσατε για κύρια κατοικία της οικογένειας. Έχουν προστεθεί οι κωδικοί 081,082,083 στους οποίους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμός δήλωσης μίσθωσης

    Στην περίπτωση 12: Ενοίκιο που πληρώσατε για κατοικία παιδιών της οικογένεια που σπουδάζουν στο εξωτερικό, έχουν προστεθεί οι κωδικοί 084,085, 086 στους οποίους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμός δήλωσης μίσθωσης

    Επίσης, καταργείται ο διαχωρισμός των κωδικών 817,  819 και 821 σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν και προστίθενται οι κωδικοί 818-820-822

    Στην περίπτωση 13: Ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν, προστέθηκε ο κωδικός 087 που αφορά Αριθμός δήλωσης μίσθωσης

    Στις νέες στήλες των πινάκων των περ. 11, 12 και 13 με τίτλο «Αριθμός Δήλωσης Μίσθωσης», συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

    Οι νέοι κωδικοί 818, 820, και 822 συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

    ΠΙΝΑΚΑΣ 7.  ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

    Αλλαγές στην φορολογική δήλωση υπάρχει και για τους καθηγητές και τους λέκτορες, καθώς έχουν προστεθεί στην περίπτωση 12 νέοι κωδικοί, όπως οι Κωδικοί 633-634 για τα ποσά που καταβλήθηκαν στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) από μη ασκούντες ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Πιο συγκεκριμένα, στους νέους κωδικούς 633-634 συμπληρώνεται το ποσό που καταβλήθηκε εντός του φορολογικού έτους 2021 από φορολογούμενους καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. και αφορά στα έτη 2018 και επόμενα. Το ποσό που καταβάλλεται από κάθε υπόχρεο Καθηγητή ή υπηρετούντα λέκτορα για οφειλές του έτους 2018 και εξής εκπίπτει από τη φορολογική δήλωση που υποβάλλεται κατά το επόμενο φορολογικό έτος, επομένως τα ποσά που καταβλήθηκαν το έτος 2021 και αφορούν σε οφειλές των ετών 2018 έως και 2021 αφαιρούνται από τα εισοδήματα όλων των κατηγοριών που θα περιληφθούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

    ΠΙΝΑΚΑΣ 8 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ

    Αλλαγές προβλέπονται και για τα εξαρτώμενα μέλη των φορολογούμενων. Στο νέο έντυπο Ε1 έχει προστεθεί ο κωδικός 033.

    Στον υποπίνακα 1 δηλώνονται διακριτά τα κοινά τέκνα του υπόχρεου και της συζύγου/ΜΣΣ, καθώς και τα τέκνα καθενός εξ αυτών που δεν έχουν αποκτήσει από κοινού (μη κοινά τέκνα).

    Ειδικότερα, οι σχετικοί κωδικοί συμπληρώνονται ως εξής:

    • στον κωδικό 003 συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.
    • στους κωδικούς 033 και 004 συμπληρώνονται για τον υπόχρεο και τη σύζυγο/ΜΣΣ αντίστοιχα, τα μη κοινά τέκνα τους.

    Σε περίπτωση που οι γονείς των τέκνων δεν υποβάλουν από κοινού δήλωση μπορεί να συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του έτερου γονέα.

    Διαβάστε επίσης

    Ξεκινά φοροκαταιγίδα εν μέσω ακρίβειας – Έρχονται ταυτόχρονα ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος 

    Τα κρίσιμα νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών – Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ και ευάλωτους δανειολήπτες



    ΣΧΟΛΙΑ