• Οικονομία

    Ξεκινά φοροκαταιγίδα εν μέσω ακρίβειας – Έρχονται ταυτόχρονα ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος 

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με μία  νέα “έκρηξη” των τιμών το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την “αποκάλυψη” του νέου ΕΝΦΙΑ, ένα σχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. Έτσι, οι φορολογούμενοι νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα πρέπει να εξοφλήσουν μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος.

    Σε ένα μήνα από σήμερα  θα ξεκινήσει η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα ανοίξει και το Taxis για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Ο φόρος των ακινήτων θα ξεκινήσει να πληρώνεται από το Μάιο έως και τον Φεβρουάριο του 2023, σχεδόν ταυτόχρονα με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος.

    Μπορεί η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων να ξεκινά φέτος νωρίτερα και σε περισσότερες δόσεις, ωστόσο οι εφιαλτικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, της βενζίνης, αλλά και στα τρόφιμα έχουν χτυπήσει “καμπανάκι” στο οικονομικό επιτελείο, καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία για τη δυνατότητα των φορολογουμένων να πληρώσουν όλους αυτούς τους φόρους ταυτόχρονα με τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς της ενέργειας.

    Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ

    Ωφελημενοι από το νέο φόρο ακινήτων θεωρούνται κυρίως οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, για τις οποίες διατηρείται η μείωση του φόρου, αλλά και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, οι οποίοι θα έχουν σημαντική ελάφρυνση.

    Στον αντίποδα, στους χαμένους περιλαμβάνονται περίπου 3 στους 100 ιδιοκτήτες οι οποίοι είδαν και μεγάλη αύξηση στην περιουσία τους λόγω της ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών και θα κληθούν να πληρώσουν υψηλό λογαριασμό, τα νομικά πρόσωπα για τα οποία παραμένει ο συμπληρωματικός φόρος χωρίς αλλαγές, αλλά και ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων καθώς δεν θα υπάρξουν σε αυτή τη φάση αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας,

    Ο νέος φόρος θα είναι μειωμένος κατά επιπλέον 13%, πέραν του 22% που είχε εφαρμοστεί προ πανδημίας, ενώ ελαφρύτερα εκκαθαριστικά θα λάβει το 80% των ιδιοκτητών ακινήτων.

    >Με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών:

    *Μικρότερο εκκαθαριστικό θα λάβουν δηλαδή σχεδόν 5 εκατ. φορολογούμενοι, εκ των οποίων 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν μείωση άνω του 20% και οι 900.000 πάνω από 30%.

    *Αύξηση θα δει το 6% των φορολογουμένων, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών- ζώνης ή βρίσκονται σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών οι 3 στους 100 ιδιοκτήτες θα δουν αύξηση έως 50 ευρώ, ενώ άλλοι τόσοι θα λάβουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σε σχέση με πέρυσι.

    *Το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ.

    Οι συντελεστές

    Στον νέο ΕΝΦΙΑ μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων, ενώ οι αλλαγές αφορούν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Έτσι, για παράδειγμα, οι συντελεστές του βασικού φόρου κτισμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

    *ακίνητα σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.050 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ΕΝΦΙΑ 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από 2,9 ευρώ πέρυσι.

    *ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ΕΝΦΙΑ 2,8 ευρώ ανά τ.μ. από 3,7 ευρώ ανά τ.μ. πέρυσι,

    *σε τιμές ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ανά τ.μ. ευρώ θα επιβαρυνθούν με ΕΝΦΙΑ 3,7 ευρώ ανά τ.μ. αντί για 4,5 και

    *από 2.001 έως 2.500 ευρώ ανά τ.μ. θα επιβαρυνθούν με ΕΝΦΙΑ 3,7 ευρώ αντί για 6 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα πέρυσι.

    Τα οικόπεδα

    Ακόμη όμως μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις του φόρου στα οικόπεδα, με αποτέλεσμα:

    * το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση,

    * το 7% να μείνει σταθερό,

    * το 2% να έχει αύξηση.

    Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ / τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.

    Συμπληρωματικός φόρος

    Μια από τις πλέον σημαντικές αλλαγές του φετινού ΕΝΦΙΑ θα είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και η ενσωμάτωσή του στο βασικό φόρο. Σημειώνεται πως ο συμπληρωματικός φόρος έως και σήμερα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας ενός ιδιοκτήτη αν η αξία τους ξεπερνούσε τα 250.000 ευρώ. Πλέον, από τον έξτρα φόρο απαλλάσσονται τα φυσικά πρόσωπα, που διαθέτουν ακίνητο έως 400.000 ευρώ και θα επιβάλλεται στο εξής ανά ακίνητο και όχι στο σύνολο της περιουσίας.

    Ωστόσο, ο συμπληρωματικός φόρος παραμένει στα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και μάλιστα, χωρίς να αλλάξουν οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου.

    Διαβάστε επίσης

    Τα κρίσιμα νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών – Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ και ευάλωτους δανειολήπτες

    Τελευταία ευκαιρία για τα «κουρεμένα» ενοίκια της πανδημίας



    ΣΧΟΛΙΑ