• Οικονομία

    Τα κρίσιμα νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών – Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ και ευάλωτους δανειολήπτες

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Το δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρουν μια σειρά από νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών, τα οποία, μεταξύ άλλων, αποτελούν και δεσμεύσεις έναντι των δανειστών για την μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

    Τα σχέδια νόμου αφορούν τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 13%, αλλά και το νέο πλαίσιο για τη στήριξη ευάλωτων οφειλετών, το οποίο προβλέπει κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ για να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα που θα διεξαχθεί και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα «κλειδώσει» και τυπικά η 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

    «Αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ

    Με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα «αποκαλυφθούν» και οι συντελεστές υπολογισμού του νέου φόρου, ο οποίος θα είναι μειωμένος κατά επιπλέον 13%, πέραν του 22% που είχε εφαρμοστεί προ πανδημίας, ενώ ελαφρύτερα εκκαθαριστικά θα λάβει το 80% των ιδιοκτητών ακινήτων.

    Με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών:

    • Μικρότερο εκκαθαριστικό θα λάβουν δηλαδή σχεδόν 5 εκατ. φορολογούμενοι, εκ των οποίων 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν μείωση άνω του 20% και οι 900.000 πάνω από 30%.
    • Αύξηση θα δει το 6% των φορολογουμένων, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών- ζώνης ή βρίσκονται σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών οι 3 στους 100 ιδιοκτήτες θα δουν αύξηση έως 50 ευρώ, ενώ άλλοι τόσοι θα λάβουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σε σχέση με πέρυσι.
    • Το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ.

    Στον νέο ΕΝΦΙΑ μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων, ενώ οι αλλαγές αφορούν τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Έτσι, για παράδειγμα, οι συντελεστές του βασικού φόρου κτισμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

    για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 που ισχύει σήμερα, δηλαδή μείωση 27%.

    για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6 ευρώ/τετραγωνικό.

    Ακόμη όμως μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις του φόρου στα οικόπεδα, με αποτέλεσμα:

    * το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση,

    * το 7% να μείνει σταθερό,

    * το 2% να έχει αύξηση.

    Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ / τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.

    Μια από τις πλέον σημαντικές αλλαγές του φετινού ΕΝΦΙΑ θα είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και η ενσωμάτωσή του στο βασικό φόρο. Σημειώνεται πως ο συμπληρωματικός φόρος έως και σήμερα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας ενός ιδιοκτήτη αν η αξία τους ξεπερνούσε τα 250.000 ευρώ. Πλέον, από τον έξτρα φόρο απαλλάσσονται τα φυσικά πρόσωπα, που διαθέτουν ακίνητο έως 400.000 ευρώ και θα επιβάλλεται στο εξής ανά ακίνητο και όχι στο σύνολο της περιουσίας.

    Ωστόσο, ο συμπληρωματικός φόρος παραμένει στα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και μάλιστα, χωρίς να αλλάξουν οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου.

    «Παγώνουν» για 15 μήνες οι πλειστηριασμοί ευάλωτων νοικοκυριών

    Ένα ακόμα νομοσχέδιο το οποίο προέκυψε μετά από πολλαπλές τηλεδιασκέψεις κυβέρνησης – θεσμών αφορά τη στήριξη των ευάλωτων οφειλετών, μέσω ενός προγράμματος «γέφυρα» με την υποστήριξη του κράτους.

    Το πλαίσιο αφορά το νέο πτωχευτικό νόμο με τον οποίο τα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν πτώχευση, προκειμένου να απαλλαγούν από τα χρέη τους, χάνοντας όμως και την πρώτη κατοικία τους.

    Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει την ίδρυση ενός ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας (που τοποθετείται πλέον για το Μάρτιο του 2023 αντί για τον τρέχοντα μήνα) μέσω της οποίας θα επιλεγεί ο ιδιώτης που θα συστήσει τον Φορέα, ενεργοποιείται ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας ευάλωτων οφειλετών.

    Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει κρατική επιδότηση 70 – 210 ευρώ (ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού), το οποίο θα καταβάλλεται, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.

    Από τη στιγμή που ο Φορέας αποκτήσει ένα ακίνητο, ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης του θα έχει το δικαίωμα να παραμείνει σε αυτό ως ενοικιαστής, καταβάλλοντας ένα μηνιαίο ενοίκιο, ενώ αν πρόκειται για ευάλωτο νοικοκυριό θα συνεχίσει να λαμβάνει την κρατική επιδότηση των 70 – 210 ευρώ.

    Μετά από 12 χρόνια ο φορολογούμενος θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου με βάση τις τιμές εκείνης της εποχής, ενώ στο ποσό αγοράς δεν θα υπολογίζεται ούτε το ποσό των δόσεων που έχει καταβάλει ως και την ημέρα της πτώχευσης, αλλά ούτε και τα ενοίκια που θα πληρώσει κατά τη διάρκεια των 12 ετών.

    Διαβάστε επίσης

    Τα τρία νέα νομοσχέδια που ετοιμάζει ο Χρήστος Σταϊκούρας



    ΣΧΟΛΙΑ