• Οικονομία

  Όλες οι αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Βρέθηκε ιδιοκτήτης με… 82 Airbnb και επιχείρηση με 988 ακίνητα!

  Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

  Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


  «Ξεκαθαρίζει» το τοπίο με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) στη χώρα μας.

  Μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν η ΑΑΔΕ και οι ψηφιακές πλατφόρμες, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει… τάξη στον συγκεκριμένο τομέα, φέρνοντας μια σειρά από νέες παρεμβάσεις.

  Όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, η βραχυχρόνια μίσθωση θα ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, ακινήτου που είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

  Επίσης, δημιουργείται νέος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για Βραχυχρόνια Μίσθωση.

  Όλα τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υποχρεούνται σε έναρξη ή προσθήκη δραστηριότητας με βάση τον νέο ΚΑΔ.

  Γίνονται υποχρεωτικά επιχειρήσεις

  Όσα φυσικά πρόσωπα διαθέτουν σε κάποια ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή και περισσότερα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  Με την συγκεκριμένη παρέμβαση οι ιδιώτες που αναρτούν προς μίσθωση (ή υπεκμίσθωση) τρία ή περισσότερα ακίνητα σε ψηφιακή πλατφόρμα θα καθίστανται επιχειρήσεις (ατομική ή νομικό πρόσωπο) και θα υποχρεούνται σε έναρξη όπως υποχρεούνται ήδη τα νομικά πρόσωπα που ασκούν την συγκεκριμένη δραστηριότητα (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο).

  ΦΠΑ και τέλη διαμονής

  Από τις αρχές του έτους όσοι διαθέτουν τα ακίνητά τους σε βραχυχρόνια μίσθωση θα υποβάλλονται κανονικά σε ΦΠΑ, Τέλος Παρεπιδημούντων και τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που αντικαθιστά τον φόρο διαμονής.

  Για τους εκμισθωτές/ υπεκμισθωτές νομικά πρόσωπα/ατομικές επιχειρήσεις με ΚΑΔ βραχυχρόνιας μίσθωσης: α) το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων θα υπόκειται σε ΦΠΑ, β) θα υπόκεινται σε τέλος Παρεπιδημούντων και γ) θα υπόκεινται σε τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που αντικαθιστά το φόρο διαμονής.

  Το νέο τέλος που αντικαθιστά τον φόρο διαμονής θα ισχύει και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των εκμισθωτών/υπεκμισθωτών φυσικών προσώπων (ιδιωτών) με ένα ή δύο ακίνητα.

  Η παλιά κλίμακα του φόρου διαμονής και το νέο τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος έχουν ως εξής:

  Κατηγορία Ποσό ανά ημέρα σήμερα Νέα Τιμή Αύξηση
  1-2 αστέρων  0,50 € 1,50 € 1,00 €
  3 αστέρων  1,50 € 3,00 € 1,50 €
  4 αστέρων  3,00 € 7,00 € 4,00 €
  5 αστέρων  4,00 € 10,00 € 6,00 €
  Ενοικιαζόμενα δωμάτια 0,50 € 1,50 € 1,00 €
  Βραχυχρόνια μίσθωση 0,00 € 1,50 € 1,50 €

   

  Αυστηρές κυρώσεις

  Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ξεκινά εντατικούς ελέγχους, με βάση τα δεδομένα των ηλεκτρονικών πλατφορμών και επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή παροχής επιπρόσθετων υπηρεσιών πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

  Σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, αυστηροποιείται το πρόστιμο και ορίζεται, ανά χρήση, σε 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι οριζόντιο και ανέρχεται σε 5.000 ευρώ). Σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το ανωτέρω πρόστιμο θα διπλασιάζεται.

  Σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

  Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε αριθμούς

  Στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ είναι καταχωρημένα 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα).

  Από αυτά:

  27.367 ακίνητα ανήκουν σε 5.297 νομικά πρόσωπα

  141.452 ακίνητα ανήκουν σε 102.422 φυσικά πρόσωπα. Από αυτά έως 2 ακίνητα έχουν 94.982 φυσικά πρόσωπα (92,7% των φυσικών προσώπων). Τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα.

  Συνεπώς, συνολικά θα κληθούν να καταβάλουν ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων 7.440 φυσικά πρόσωπα και 5.297 νομικά πρόσωπα με 57.696 ακίνητα (το 34,2% των ακινήτων), εκτός εάν επιλέξουν μέρος αυτών να τα μετατρέψουν σε μακροχρόνια μίσθωση. Σημειώνεται ότι 4.100 φυσικά πρόσωπα έχουν ακριβώς τρία ακίνητα (και επιπλέον 1.687 φυσικά πρόσωπα έχουν τέσσερα ακίνητα).

  Όπως «αποκάλυψαν» τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών έχουν εντοπιστεί και αξιοσημείωτες περιπτώσεις ιδιοκτητών, όπως φυσικό πρόσωπο που διαθέτει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις 82 ακίνητα και νομικό πρόσωπο με… 988 ακίνητα!

  Διαβάστε επίσης:

  Οι πρώτες – χλιαρές – αντιδράσεις από την επιβολή ΦΠΑ στα Airbnb

  Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι «κρυμμένοι» πελάτες σε Airbnb, Booking – Η συμφωνία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες και τα πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

  Αρχή για το Ξέπλυμα: Θα δεσμεύονται οι περιουσίες εμπρηστών που επιδιώκουν οικονομικό όφελος  ΣΧΟΛΙΑ