• Κοινωνία

    Αρχή για το Ξέπλυμα: Θα δεσμεύονται οι περιουσίες εμπρηστών που επιδιώκουν οικονομικό όφελος 

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος


    Σε δεσμεύσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας θα προχωρά η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος για τους εμπρηστές που θα προκύπτει ότι έδρασαν από πρόθεση για να έχουν οι ίδιοι περιουσιακό όφελος.

    Ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, με έγγραφό του προς τους αρχηγούς της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ζητά να ενημερωθεί άμεσα για το εάν έχουν προκύψει μέχρι τώρα στοιχεία για εμπρηστές που έβαλαν φωτιά για να ωφεληθούν οι ίδιοι, είτε για να κάνουν οικόπεδα την καμένη γη είτε για να την εκμεταλλευτούν οικονομικά.

    Εάν αποσταλούν τέτοια στοιχεία, η Αρχή για το Ξέπλυμα θα προχωρά σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας των φερομένων ως δραστών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βουρλιώτης στο έγγραφο του αναφέρει:

    «Περιπτώσεις εμπρησμού από πρόθεση από τις οποίες προκύπτει περιουσιακό όφελος.

    Σύμφωνα με τη διάταξη της περ. κα) του αρ. 4 του ν. 4557/18 ως βασικό αδίκημα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες νοείται και “… κάθε άλλο έγκλημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας, της οποίας το ελάχιστο όριο είναι άνω των τριών (3) μηνών, από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος”.

    Στην ως άνω περίπτωση εμπίπτει, μεταξύ άλλων, και το έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση (αρ.264 παρ.1 και 265 παρ. 1 ΠΚ), εφόσον αυτό συναρτάται με περιουσιακό όφελος.

    Κατόπιν τούτου παρακαλούμε, όπως, σε περίπτωση που από την προεισαγωγική προανάκριση προκύπτουν στοιχεία ότι το συγκεκριμένο έγκλημα συνδέεται με περιουσιακό όφελος, να ενημερωνόμαστε άμεσα, προκειμένου να προβούμε στις κατά λόγο αρμοδιότητας, ενέργειες μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Βόμβα από Μασκ: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής μηνιαίας συνδρομής για χρήση του «Χ»

    Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Απευθείας διασυνδέσεις προς κεντρική Ευρώπη για καλύτερη αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας

    Greenpeace: Καλεί την κυβέρνηση να επενδύσει στους εγκαταλελειμμένους σιδηροδρόμους



    ΣΧΟΛΙΑ