• Οικονομία

    Nomura: Κάτω από το δολάριο η στερλίνα στα τέλη Νοεμβρίου

    • NewsRoom
    Σε χαμηλό 37 ετών η στερλίνα


    Η ιαπωνική τράπεζα Nomura προβλέπει καθοδική πορεία για τη στερλίνα, η οποία έχει βρεθεί, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

    Η Nomura εκτιμά συγκεκριμένα πως στο τέλος Νοεμβρίου η στερλίνα θα χάσει την ισοτιμία «1 προς 1» με το δολάριο και θα συνεχίσει τη πτωτική πορεία της.

    Σε ένα άλλο σημείωμα, η ιαπωνική τράπεζα προβλέπει ότι το βρετανικό νόμισμα θα πέσει στο 0,975 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

    Το απόγευμα της Δευτέρα η τιμή της ήταν 1,0878 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε βυθιστεί και στο 1,0350 δολάρια.

    «Πρόκειται για μία θεμελιώδη κρίση στο ισοζύγιο των πληρωμών, με τους πολιτικούς να ελπίζουν ότι τελικά θα ηρεμήσει. Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική και οι αγορές το αντικατοπτρίζουν αυτό», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura.

    Η πτώση της στερλίνας στα 1,0350 δολάρια έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, με ορισμένους αναλυτές να ζητούν έκτακτη δράση το συντομότερο αυτή την εβδομάδα.

    «Η κατάρρευση της λίρας δείχνει ότι οι αγορές έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η οικονομική του ισχύς είναι υπό πολιορκία», δήλωσε η Jessica Amir, αναλύτρια της Saxo Capital Markets στο Σίδνεϊ. «Η λίρα δεν απέχει πολύ από την απόλυτη ισοτιμία (ένα προς ένα με το δολάριο) και η κατάσταση πρόκειται μόνο να επιδεινωθεί από τώρα και στο εξής».

    Διαβάστε επίσης:

    Οι traders ανησυχούν περισσότερο για τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου παρά για τη νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία



    ΣΧΟΛΙΑ