• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι traders ανησυχούν περισσότερο για τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου παρά για τη νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία

    • Bloomberg
    Λιζ Τρας, πρωθυπουργός Βρετανίας

    Λιζ Τρας, πρωθυπουργός Βρετανίας


    Οι αναλυτές εικάζουν εδώ και εβδομάδες για της αντίδραση της αγοράς σε ενδεχόμενη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις γενικές εκλογές της Ιταλίας, αλλά όταν ήρθε αυτή η στιγμή, οι traders ανησύχησαν πολύ περισσότερο για την κατάρρευση του προϋπολογισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το κόμμα της Μελόνι, Brothers of Italy, έχει τις ρίζες του στα μεταφασιστικά κινήματα του τέλους του 20ού αιώνα και η ίδια έχει επιτεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους μετανάστες και στα δικαιώματα των LGBTQ στην προεκλογική της εκστρατεία. Ωστόσο, όταν μίλησε στους υποστηρικτές της που συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Ρώμης τα ξημερώματα της Δευτέρας, είχε έναν νηφάλιο τόνο, λέγοντάς τους ότι η Ιταλία πρέπει να κυβερνηθεί με «υπευθυνότητα».

    Αντίθετα, ο Υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng προκάλεσε κραχ στις βρετανικές αγορές την Παρασκευή, όταν ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών εδώ και μισό αιώνα και στη συνέχεια είπε το Σαββατοκύριακο ότι θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες μειώσεις.

    Η στερλίνα υποχώρησε έως και 3,7% έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος κατά τις ώρες συναλλαγών της Ασίας και υποχώρησε 1% στα 1,1088 ευρώ νωρίτερα στο Λονδίνο.

    Η απόδοση των 10ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων (gilts) αυξήθηκε κατά 29,4 μονάδες βάσης στο 4,12%, ενώ η απόδοση του ιταλικού χρέους με παρόμοια ημερομηνία αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 4,43%.

    The UK's cost of borrowing has surged on Truss's tax-cutting plans

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ, μετανάστευση, ενέργεια: Αυτό είναι το πρόγραμμα της συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία

    Stephen Diggle: Ο trader που κέρδισε δισεκατομμύρια το 2008 αγοράζει στερλίνες στο ιστορικό χαμηλό

    Συντριβή της στερλίνας: Το βρετανικό νόμισμα βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό



    ΣΧΟΛΙΑ