Οικονομία

Νέα παράταση στις επιστρεπτέες προκαταβολές – Μετά τις εκλογές η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών

Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Δεύτερη ευκαιρία σε όσες επιχειρήσεις θέλουν να υποβάλουν νέα δικαιολογητικά για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν, αλλά στην πορεία βρέθηκαν να μην πληρούν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης δίνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι σε συνέχεια σειράς θεσμικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση, μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19, τον Δεκέμβριο του 2022 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων και δόθηκε, μεταξύ άλλων, νέα ευκαιρία για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών, μετά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022. Επιπροσθέτως, διενεργήθηκε επανυπολογισμός στις βεβαιώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρεωτικής διατήρησης εργαζόμενων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση, κατά ποσοστό περίπου 42%, των αρχικά βεβαιωθέντων ποσών.

Μετά την πρωτοβουλία αυτή, και με στόχο την ορθολογική ολοκλήρωση της διαδικασίας, δρομολογήθηκε η έκδοση και νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία θα προβλέπεται ότι:

1ον. Παρατείνεται έως τις 31/05/2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και

2ον. Παρατείνεται έως τις 30/06/2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την επιστροφή των ποσών έληγε κανονικά αύριο το βράδυ, με τις επιχειρήσεις που δεν πληρούν τους όρους να καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά στο 100% και με τόκο.

Διαβάστε επίσης:

Σε αναμμένα κάρβουνα χιλιάδες επιχειρήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Ποιοι δεν θα επιστρέψουν τελικά τα ποσά της Επιστρεπτέας ΠροκαταβολήςΣΧΟΛΙΑ