ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων προβλέπει η ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Η δυνατότητα συμψηφισμού με άλλες οφειλές κατά 25%, σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, η αναδρομική τροποποίηση του κύριου ενεργού Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας καθώς και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των δωρεών αγαθών που προορίζονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, προβλέπεται μεταξύ άλλων στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Ειδικότερα στην ΠΝΠ προβλέπονται τα εξής:
Στις επιχειρήσεις οι οποίες θα εξοφλήσουν ολοσχερώς μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 το συνολικό ποσό της οφειλής που αντιστοιχεί στην απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που προκύπτει από τις δηλώσεις α’ τριμήνου του 2020 για τους υπόχρεους σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων και του τρίτου μήνα του 2020 για τους υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, παρέχεται το ευεργέτημα του συμψηφισμού ποσού ίσου με το 25% επί της καταβληθείσας οφειλής, με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά και την 1η Μαΐου 2020.
Για τους υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, προϋπόθεση είναι η εξόφληση του Φ.Π.Α. της περιόδου Φεβρουαρίου 2020, με εξαίρεση τις υπόχρεες επιχειρήσεις που τελούσαν σε αναστολή στις 26 Μαρτίου 2020. Εφόσον υποβληθεί τροποποιητική δήλωση για τις ως άνω περιόδους, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως.».
-Για τους σκοπούς εφαρμογής των κάθε είδους οικονομικών μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που αφορούν τον μήνα Απρίλιο 2020 και εφεξής, η αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που έχει πραγματοποιηθεί ή πραγματοποιείται από τις 23 Μαρτίου 2020 έως και τις 24 Απριλίου 2020 και ανατρέχει σε χρόνο από τις 20 Μαρτίου 2020 και προγενέστερα, γίνεται δεκτή υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος ΚΑΔ που δηλώνεται περιλαμβανόταν ως δευτερεύων ΚΑΔ στο Μητρώο του φορολογουμένου και είναι ο ΚΑΔ της επιχείρησης με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού έτους 2019.
-Η εξαίρεση από τον ΦΠΑ των δωρεών αγαθών που προορίζονται για την αντιμετώπιση του κορονοιού. Η απαλλαγή αυτή εφαρμόζεται και για τις δωρεές των οποίων η αποδοχή από τον Υπουργό Υγείας διενεργήθηκε πριν από την έναρξη ισχύος της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- 4ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα εργασιών – Αποκλείει μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ
- Κώστας Μπακογιάννης: Η νέα ισορροπία στη ζωή του, η κριτική στον Χάρη Δούκα, το ντοκιμαντέρ για τη «17 Νοέμβρη» και η προοπτική για πρόωρες κάλπες
- Μαρινάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 – Ο πρωθυπουργός δεν ακούει καν εισηγήσεις για πρόωρες και τις απορρίπτει
- Αντιπαράθεση Φλωρίδη – Καρυστιανού για τα Τέμπη: Στις δίκες δεν προβλέπονται ειδικές θέσεις για υποψήφιους αρχηγούς κομμάτων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.