• Οικονομία

    Moody’s: Ποια είναι τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία

    • NewsRoom
    Moody's

    Moody’s


    Την βελτίωση των επιδόσεων στη νομοθέτηση και την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε έκθεσή του για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδικής αναθεώρησης των δεδομένων σειράς χωρών, εν όψει και των ανακοινώσεων σήμερα για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

    Στη σύντομη ανακοίνωση για την Ελλάδα ο Moody’s επισημαίνει ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας (B1) στηρίζεται από την «μέτρια» δυναμική της ανάπτυξης, τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με άλλες χώρες παρόμοιας αξιολόγησης, αλλά και την «αισθητή αβεβαιότητα» για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης.

    Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου η αβεβαιότητα αυτή πηγάζει από τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα τόσο των επενδύσεων όσο και των αποταμιεύσεων.

    Παράλληλα ο οίκος κάνει λόγο για αδύναμες επιδόσεις στο Κράτος Δικαίου, την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και τον έλεγχο της διαφθοράς, όπως αυτά μετρώνται από τους δείκτες Παγκόσμιας Διακυβέρνησης. Ωστόσο η κατάσταση αυτή «εξισορροπείται» από τη βελτίωση των επιδόσεων στη νομοθέτηση και την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, σημειώνει ο Moody’s.

    Στα επίμονα αγκάθια για την ελληνική οικονομία, περιλαμβάνονται επίσης οι προκλήσεις του τραπεζικού τομέα, αλλά και το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος. Το βάρος του χρέους πάντως περιορίζεται έως έναν βαθμό από τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τις μεγάλες ωριμάνσεις, επισημαίνεται στην περιοδική αναθεώρηση.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες η Citi έκανε λόγο ότι η Moody’s σήμερα θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και μια αναβάθμιση του outlook δεν μπορεί να αποκλειστεί.

     



    ΣΧΟΛΙΑ