• Οικονομία

    Μίνι έκπληξη από τη Moody’s με αναβάθμιση δύο βαθμίδων, σε Β1, για το ελληνικό αξιόχρεο

    • NewsRoom
    Moody's

    Moody’s


    Κατά δύο βαθμίδες, από το B1 στο B3 αναβάθμισε η Moody’s το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, σε μια κίνηση που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι πάντως είχαν προαναγγείλει την άνοδο. Παράλληλα η Moody’s έθεσε σε σταθερό το outlook.

    H Moody’s ήταν η μόνη από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που είχαν αφήσει το αξιόχρεο της Ελλάδας τόσο χαμηλά, έξι βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Έτσι η αναβάθμιση θεωρούταν δεδομένη, ειδικά μετά την έκδοση από την Ελλάδα του 5ετές ομόλογου στα τέλη Ιανουαρίου. Την τελευταία φορά που είχε επιλέξει να αναβαθμίσει την Ελληνική οικονομία ήταν τον Φεβρουάριο του 2018, επιλέγοντας ξανά ένα άλμα 2 βαθμίδων, παραμένοντας ωστόσο σε αυτή μέχρι σήμερα.

    Στη σημερινή της κίνηση, όπως αναφέρει, οι λόγοι για την αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου είναι ότι βελτιώθηκε σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους από τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δείχνει εδραιωμένο και οι ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Όπως μάλιστα αναφέρει, η ενίσχυση της οικονομίας, σε συνδυασμό με την επιτήρηση από τους δανειστές, θα μειώσει περαιτέρω το ρίσκο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων, ενώ  υπάρχει πια ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης οφείλεται σε δομικά μέτρα.

    Η επόμενη αξιολόγηση πλέον είναι αυτή της 26ης Απριλίου από την S&P στις 3 Μαΐου από την DBRS.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Fitch: Αμετάβλητη στο BB- η αξιολόγηση της Ελλάδας, σταθερό και το outlook



    ΣΧΟΛΙΑ