• Οικονομία

    Μεγαλοφειλέτες σε… αναμμένα κάρβουνα – «Ρυθμίστε ή θα βγείτε στα μανταλάκια» το τελευταίο μήνυμα της ΑΑΔΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Τελευταία ευκαιρία θα δώσει η ΑΑΔΕ σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο να ρυθμίσουν τα χρέη τους, για να μην ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασχέσεων ή, ακόμα χειρότερα, για τους μεγαλοφειλέτες να μην βγουν τα ονόματά τους στα μανταλάκια.

    Σε τέσσερα 24ωρα η ΑΑΔΕ θα στείλει σε όλους τους οφειλέτες της εφορίας ενημερωτικό σημείωμα που θα τους υπενθυμίζει ότι έχουν ανοιχτές οφειλές με το ελληνικό Δημόσιο.

    Στις 18 του μηνός το e-mail που θα σταλεί θα περιέχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Ρυθμίστε, αλλιώς θα δείτε το όνομά σας στη λίστα με τους μεγαλοφειλέτες».

    Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην ανάρτηση της λίστας έως τις 4 Αυγούστου, καθώς με βάση τον νόμο η δημοσιοποίηση των ονομάτων έπρεπε να γίνει έως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή μόλις πέντε ημέρες μετά τις εκλογές.

    Η πρώτη δημοσιοποίηση μετά το 2019

    Οι λίστες δεν έχουν ανανεωθεί από το 2019, καθώς μεσολάβησαν η υγειονομική και έπειτα η ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η ανάρτηση της περσινής λίστας των μεγαλοφειλετών ακυρώθηκε κυριολεκτικά στο… και πέντε, αφού κοινή υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας, ενημέρωνε πως η ανάρτηση της λίστας των μεγαλοφειλετών θα πραγματοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2023. Τελικά, η νέα προθεσμία είναι η 4η Αυγούστου.

    Πήγες του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και φέτος όλη η χώρα θα μάθει ποιοι χρωστούν στο δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

    Η προθεσμία για ένταξη σε ρυθμίσεις χρεών

    Φέτος «τρέχουν» μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως η πάγια ρύθμιση της εφορίας σε 24 ή 48 δόσεις, η νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, η αναβίωση των 120 δόσεων, αλλά και ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Οι αιτήσεις για ένταξη (πέραν της πάγιας ρύθμισης) θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

    Όσοι δεν το πράξουν και χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ σε εφορία και ταμεία θα υποστούν δημόσια διαπόμπευση.

    Στη συνέχεια ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα αναζητήσει περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων οφειλετών και, εφόσον τα εντοπίσει, θα προχωρήσει άμεσα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ώστε να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία.

    Η 4η Αυγούστου αποφασίστηκε διότι ακόμα και αν κάποιος οφειλέτης αποφασίσει να εμφανιστεί και να ρυθμίσει τα χρέη του κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δηλαδή την 31η Ιουλίου, έχει δικαίωμα να πληρώσει τις πρώτες δύο δόσεις που ορίζει ο νόμος εντός τριών ημερών, δηλαδή έως και τις 3 Αυγούστου.

    Η επιχειρηματική οικογένεια με τα 800 εκατ. ευρώ

    Μέχρι και το 2019, στη λίστα εμφανίζονταν πτωχευμένες εταιρείες και πασίγνωστοι επιχειρηματίες που κατέρρευσαν οικονομικά στο παρελθόν και χρωστούν στο κράτος υπέρογκα ποσά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ έκαστος.

    Για πρώτη φορά, όμως θα εμφανιστεί και το όνομα μιας πασίγνωστης επιχειρηματικής οικογένειας, που στο παρελθόν δραστηριοποιούνταν στον φαρμακευτικό κλάδο, αλλά και στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

    Τον Φεβρουάριο του 2022 στα βιβλία της ΑΑΔΕ εμφανίστηκε μια «ακραία τιμή», δηλαδή ένα ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 800 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στη συγκεκριμένη οικογένεια.

    Με βάση το νόμο όμως, τα ονόματα των οφειλετών μπορούν να δημοσιοποιηθούν μόνο σε αυτή τη λίστα της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ.

    Μπορεί η κατάρρευση της εν λόγω επιχείρησης να έγινε το… μακρινό 2016, όμως οι έλεγχοι της εφορίας ολοκληρώθηκαν πέρυσι, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί τότε το ληξιπρόθεσμο ποσό, καθώς αποδείχθηκε πως δεν είχε καταβάλλει επί πολλά έτη φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σύσκεψη Πιτσιλή με εκπροσώπους ταμειακών, POS και παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης – Πότε καταργούνται οι παλιές ταμειακές μηχανές

    Υπ. Οικονομικών: Πιέσεις για παράταση φορολογικών δηλώσεων λόγω market pass – Οι σκέψεις για τις επιχειρήσεις

    Μοναστήρι στην Κρήτη έκλεβε τον… ΟΠΕΚΕΠΕ! – Τι βρήκε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος



    ΣΧΟΛΙΑ