• Οικονομία

    Μοναστήρι στην Κρήτη έκλεβε τον… ΟΠΕΚΕΠΕ! – Τι βρήκε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος


    Μια απίστευτη υπόθεση έφτασε πριν από λίγο καιρό στο γραφείο του έμπειρου εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη, επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

    Στο παρελθόν έχουν υπάρξει πάμπολες υποθέσεις με αγρότες που δήλωναν μεγαλύτερα ποσά εκτάσεων που είχαν στην κατοχή τους για να εισπράττουν μεγαλύτερες κρατικές επιδοτήσεις, ωστόσο αυτή τη φορά η υπόθεση αφορά ένα… μοναστήρι στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Όλα ξεκίνησαν όταν έφτασε στα χέρια της Αρχής η πληροφορία ότι μοναχός και μοναχή της συγκεκριμένης μονής, που βρίσκεται κοντά στις Μοίρες Ηρακλείου, έκαναν το παν για να λάβουν χρήματα από αγροτικές επιδοτήσεις.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελεγκτές της Αρχής για το Ξέπλυμα είχαν βάσιμες υποψίες πως στο συγκεκριμένο μοναστήρι εκμεταλλευόντουσαν εκτάσεις, οι οποίες δεν του ανήκαν, προκειμένου να εισπράττονται υψηλά ποσά επιδοτήσεων από το κράτος.

    Μετά από ελέγχους ανακάλυψαν πως πίσω από αυτή την υπόθεση «κρύβονταν» ένας μοναχός και μια μοναχή του μοναστηριού.

    Ο ρόλος υπαλλήλου του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Μάλιστα, η έρευνα προχώρησε ακόμα παραπάνω, και αποκαλύφθηκε πως όλα αυτά γίνονταν με τις… ευλογίες ενός υπαλλήλου του Ελληνικού Οργανισμού πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπάλληλος έδινε την έγκριση για την ένταξη των εκτάσεων στις αγροτικές επιδοτήσεις, προκειμένου ο μοναχός και η μοναχή να εισπράττουν μεγαλύτερα ποσά, κλέβοντας στην ουσία το κράτος, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού πρόκειται για κοινοτικά κονδύλια.

    Οι αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Οι αρμοδιότητες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

    α) Ο έλεγχος των δικαιολογητικών πληρωμής και η αναγνώριση και εκκαθάριση των δαπανών που βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π.) του άρθρου 26 του Νόμου 992/1979 (ΦΕΚ 280/Α/1979), η έγκριση της πληρωμής τους και η έκδοση εντολών πληρωμής σε βάρος του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π. Η τήρηση στοιχείων και αρχείων των γενομένων πληρωμών.

    β) Η διενέργεια κάθε είδους ελέγχου σχετικού με τη νομιμότητα των πληρωμών και την κίνηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την ανάκτηση των καταβληθέντων παρανόμως ή αχρεωστήτως, καθώς και για την επιβολή κάθε νόμιμης κύρωσης.

    γ) Η συγκέντρωση των στοιχείων και η πρόταση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, όπως και η κατάρτιση των ισοζυγίων, ισολογισμού και απολογισμού αποτελεσμάτων χρήσης.

    δ) Η εισήγηση για την έκδοση των αποφάσεων και η έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών που καθορίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής της κοινής αγροτικής πολιτικής στον τομέα των εγγυήσεων, τους ελέγχους και τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και αφορούν μέτρα στην εσωτερική αγορά και τις εισαγωγές εξαγωγές, σε εκτέλεση Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και θέματα συνεργασίας με άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες και Οργανισμούς Πληρωμών.

    ε) Η έκδοση και η χορήγηση πιστοποιητικών εισαγωγών και εξαγωγών, καθώς και πιστοποιητικών προκαθορισμού της εισφοράς στην εισαγωγή και της επιστροφής κατά την εξαγωγή, η έκδοση αποσπασμάτων αυτών και η εκχώρηση (μεταβίβαση) των πιστοποιητικών σε τρίτους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    στ) Η άσκηση, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού, από τον O.Π.E.K.E.Π.E., ως εντολοδόχου του Ελληνικού Δημοσίου των αρμοδιοτήτων της αγοράς και εκποίησης προϊόντων της αγοραστικής παρέμβασης, ιδία δε της διενέργειας των διαγωνισμών, της σύναψης των σχετικών συμβάσεων, του ελέγχου των δικαιολογητικών, του προσδιορισμού της τελικής αξίας των εκποιούμενων προϊόντων, της εκκαθάρισης των ποσών για είσπραξη ή επιστροφή διαφορών, της παρακολούθησης των αποθεμάτων, της διαπίστωσης και βεβαίωσης ελλειμμάτων ή πλεονασμάτων, φθορών ή αλλοιώσεων και της εισήγησης στα αρμόδια όργανα για τον καταλογισμό κατά περίπτωση.

    ζ) Η φύλαξη των εγγυητικών επιστολών και η είσπραξη των εγγυήσεων υπό μορφή μετρητών για την έκδοση των πιστοποιητικών εισαγωγής-εξαγωγής και προκαθορισμού, καθώς και η φύλαξη κάθε άλλης εγγύησης και η αποδέσμευση ή κατάπτωση αυτών.

    η) Η συμμετοχή στην κατάρτιση των δανειακών συμβάσεων για τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, καθώς και στην κατάρτιση των συμβάσεων καταβολής προμήθειας για τη διαχείριση του ανωτέρω λογαριασμού.

    θ) Η κατάρτιση και η σύναψη διοικητικών συμβάσεων που προβλέπονται στα πλαίσια των εθνικών και κοινοτικών διατάξεων.

    ι) Η αποστολή των μηνιαίων καταστάσεων με τα παραστατικά εσόδων – εξόδων για την άσκηση κατασταλτικού ελέγχου του άρθρου 27 του Νόμου 992/1979 (ΦΕΚ 280/Α/1979) στην αρμόδια υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    ια) Η συμμετοχή στην εκπροσώπηση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εφαρμογής του θεσμού των εγγυήσεων.

    Διαβάστε επίσης

    «Πράσινο φως» για τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Χάρης Θεοχάρης: Επιστολή στο ΣΔΟΕ για σαρωτικούς ελέγχους σε νησιά και τουριστικές περιοχές

    Ο ΕΦΚΑ περνάει στην ψηφιακή εποχή – Δυο σημαντικές παρεμβάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ