• Οικονομία

    Υπ. Οικονομικών: Πιέσεις για παράταση φορολογικών δηλώσεων λόγω market pass – Οι σκέψεις για τις επιχειρήσεις

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Τη νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις σκέφτεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες το Υπουργείο Οικονομικών.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα προθεσμία που θα δοθεί θα είναι έως το τέλος Αυγούστου, δηλαδή θα δοθεί διορία επιπλέον ενός μήνα για την υποβολή των δηλώσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή για τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία η προθεσμία λήξει στις 31 Ιουλίου στις 3 το μεσημέρι, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η αποπληρωμή του φόρου σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2024. Ισχύει και φέτος η έκπτωση του 3% για όλους όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής.

    Ο ρόλος του… market pass

    Η σκέψη του οικονομικού επιτελείου αναφέρει πως η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων έχει ως στόχο της αποσυμφόρηση των φοροτεχνικών και λογιστών, ώστε να “τρέξουν” τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων, καθώς έως και σήμερα 4,5 εκατ φορολογικές δηλώσεις, όταν το σύνολο των φορολογουμένων είναι 6,5 εκατ., δηλαδή μέσα στις επόμενες 17 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν 2 εκατ δηλώσεις ή σχεδόν 117.000 δηλώσεις κάθε μέρα.

    Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα θα καθορίσει ένα σημαντικό μέτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και αποτελεί βασική διάταξη του νέου νομοσχεδίου που έχει καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομικών: την επέκταση του market pass για τρεις ακόμα μήνες. Το μέτρο θα υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή με τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.

    Όσοι έλαβαν το market pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022. Όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση κατά το παρελθόν, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου. Η παράταση του market pass αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο δόσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

    Σημειώνεται πως το ύψος του επιδόματος και τα κριτήρια για την καταβολή του παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Τα κριτήρια παραμένουν επίσης τα ίδια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

    Διαβάστε επίσης

    Σύσκεψη Πιτσιλή με εκπροσώπους ταμειακών, POS και παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης – Πότε καταργούνται οι παλιές ταμειακές μηχανές

    Χατζηδάκης: Θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία μας

    «Πράσινο φως» για τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη



    ΣΧΟΛΙΑ