• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μειωθεί σταδιακά φέτος – Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι βέβαιο πως θα αλλάξει

    • NewsRoom
    ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους

    Κριστίν Λαγκάρντ-Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας


    O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μειωθεί σταδιακά φέτος καθώς βασικοί μoχλοί του, όπως οι τιμές της ενέργειας και οι στενότητες στην προσφορά, αναμένεται να υποχωρήσουν, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Κριστίν Λαγκάρντ, στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

    «Αυτοί θα σταθεροποιηθούν και θα υποχωρήσουν σταδιακά στην πορεία του 2022», είπε.

    Σε ερώτηση για την πολιτική αναφορικά με την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να δράσει τόσο πολύ όσο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), λόγω της διαφοράς στην οικονομική κατάσταση των δύο περιοχών.

    «Ο κύκλος οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ είναι πιο μπροστά από αυτόν στην Ευρώπη. Επομένως, έχουμε κάθε λόγο να μη δράσουμε τόσο γρήγορα και τόσο βίαια όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα δράσει η Fed», είπε, προσθέτοντας ότι και ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος στις ΗΠΑ.

    «Έχουμε αρχίσει, όμως, να αντιδρούμε και είμαστε προφανώς έτοιμοι να αντιδράσουμε με μέτρα νομισματικής πολιτικής αν οι αριθμοί, τα στοιχεία, τα γεγονότα το απαιτήσουν», πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τάσεις στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου να έχει γίνει θετική για πρώτη φορά από το 2019, η Λαγκάρντ δήλωσε: «Αν οι αποδόσεις αυξηθούν ξανά, αυτό σημαίνει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας βελτιώνονται».

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι βέβαιο πως θα αλλάξει

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη «είναι βέβαιο» ότι δεν θα επιβληθεί «με τους ίδιους κανόνες» στο μέλλον, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο δεν προβλέπει αναθεώρηση των ανωτάτων ορίων του ελλείμματος και του χρέους μέχρι το επόμενο έτος.

    Μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών συνομιλιών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο με στόχο την αναζήτηση συναίνεσης μεταξύ των χωρών μελών για την τροποποίηση των κριτηρίων που πλαισιώνουν τα δημόσια οικονομικά, «είναι βέβαιο ότι δεν θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες», σχολίασε η Λαγκάρντ.

    Τα κριτήρια αυτά σταθερότητας, που επιβάλλουν δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ, καθώς και την τροχιά επιστροφής στην ισορροπία για τις χώρες που έχουν ξεπεράσει τα όρια αυτά, θρυμματίστηκαν εξαιτίας των δαπανών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

    Για την Κριστίν Λαγκάρντ, τα πλαφόν του 3% και 60% «είναι εγγεγραμμένα στα κείμενα (των συνθηκών) και για να εξαφανισθούν, τα κείμενα πρέπει να αναθεωρηθούν» ομοφώνως από τα κράτη μέλη.

    «Το 2023 δεν θα υπάρξει επιστροφή» στους κανόνες αυτούς, προέβλεψε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει την δυνατότητα να ενεργήσει ως προς «τους τρόπους ερμηνείας» των κανόνων.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ