• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο

    • NewsRoom

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεχωρίζοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα, επαναλαμβάνοντας την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια.

    «Μπορώ να δώσω συγχαρητήρια, η Ελλάδα είναι για εμένα μια μεγάλη ιστορία», ανέφερε η Λαγκάρντ. «Έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο και είναι πολύ εντυπωσιακό αυτό που έχει καταφέρει στην ανάπτυξη και στα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο τελευταίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, η πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι «οι αγορές ομολόγων υπόκεινται σε κριτήρια καταλληλότητας και αυτό αφορά ολόκληρο το Ευρωσύστημα».

    «Όταν η Ελλάδα εκληρώσει τα κριτήρια αυτά θα μπορέσει άμεσα να ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι τότε όμως θα πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες που ισχύουν για όλους», πρόσθεσε.

    Ενεργότερη δημοσιονομική πολιτική

    Στα χνάρια του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι θα κινηθεί η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, καθώς επανέλαβε τον ενεργότερο ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία της Ευρωζώνης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις αγορές ότι ο χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό βοηθητικός.

    Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει σχετικά αδύναμη, ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, «θα καλωσορίζαμε και άλλες πολιτικές να συνδράμουν τη νομισματική πολιτικής: αυτό αφορά τόσο τη δημοσιονομική πολιτική όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

    «Πολλοί θα πρέπει να χορέψουν το οικονομικό μπαλέτο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών, η απασχόληση και η ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Οικονομικές προβλέψεις

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίασε και τις τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

    Ειδικότερα, οι τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων (Δεκέμβριο 2019) τοποθετούν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,2% το 2019, 1,1% το 2020 και 1,4% το 2021 και το 2022. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις (Σεπτέμβριος 2019) το outlook είναι καθοδικά αναθεωρημένο για το 2020.

    Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 1,2% το 2019, 1,1% το 2020, 1,4% το 2021 και 1,6% το 2022. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις το outlook είναι ανοδικά αναθεωρημένο για το 2020 και καθοδικά για το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ