• Οικονομία

    Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Δεν έχουμε συζητήσει την παροχή «helicopter money»

    • NewsRoom
    ΕΚΤ: Ελληνικά ομόλογα άνω των 32 δισ. ευρώ

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Η αγορά κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά θα υπονόμευε τους δημοσιονομικούς κανόνες που περιλαμβάνονται στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αναφέρει σε επιστολή της προς μέλος του Ευρωοκοινοβουλίου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

    Η δήλωση αυτή υποδηλώνει πως, σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει άμεσα ομόλογα ούτε από τις εθνικές ούτε από τις τοπικές κυβερνήσεις και θα παραμείνει αγοραστής στη δευτερεύουσα αγορά, παρά το ότι φέτος θα δαπανήσει έως και 1,1 τρισ. ευρώ.

    «Οι Συνθήκες έχει κατανοηθεί ότι σημαίνουν πως οι αγορές κρατικού χρέους στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή η άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, θα υπονόμευε την ικανότητα του στόχου αυτού να ενθαρρύνει πειθαρχημένες πολιτικές προϋπολογισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ στην επιστολή της με ημερομηνία 21 Απριλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Απαντώντας σε άλλο μέλος του Κοινοβουλίου, η κ. Λαγκάρντ προσθέτει πως δεν συζητήθηκε ποτέ από το διοικητικό συμβούλιο η παροχή «helicopter money» (τύπωμα χρήματος και άμεση διάθεσή του στον κόσμο για την τόνωση της οικονομίας)  και, ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν κάποια επίσημη θέση επί του ζητήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ