• Οικονομία

    Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα μείνει άπραγη εάν τα περιθώρια κέρδους και οι μισθοί αυξηθούν

    • Bloomberg
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα διστάσει να δράσει εάν οι αξιωματούχοι της δουν ταυτόχρονη άνοδο στα εταιρικά κέρδη και στους μισθούς των εργαζομένων, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

    Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα La Provence, επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμη «δουλειά να κάνουν» για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

    Οι αξιωματούχοι θέλουν να μάθουν εάν οι επιχειρήσεις θα δεχτούν μια συμπίεση των κερδών τους για να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους, «ή εάν πρόκειται να δούμε διπλή αύξηση, και στα περιθώρια κέρδους και στους μισθούς», εξήγησε.

    «Μια ταυτόχρονη αύξηση και των δύο θα τροφοδοτούσε πληθωριστικούς κινδύνους και απέναντι σε τέτοιους κινδύνους δεν θα μείνουμε άπραγοι», διαβεβαίωσε.

    Οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκαν πριν από την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, στις 27 Ιουλίου, κατά την οποία έχει προεξοφληθεί ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

    Μάλιστα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν το ενδεχόμενο και νέας αύξησης του κόστους δανεισμού στην επόμενη συνεδρίαση τους που είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο.

    “Γεράκια”, όπως ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, είχαn επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας ακόμη αύξησης επιτοκίων πρόσφατα.

    Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, ένας από τους πιο μετριοπαθείς αξιωματούχους της ΕΚΤ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προέτρεψε τους συναδέλφους τους να προχωρήσουν προσεκτικά, λέγοντας ότι η τράπεζα θα έπρεπε να ακολουθήσει μια «συμμετρική στάση».

    Διαβάστε ακόμη:

    Λαγκάρντ – Πάουελ: Γιατί έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό

    ΕΚΤ: Στο στόχαστρο η Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων

    De Cos (ΕΚΤ): Αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο – Αβεβαιότητα στον ορίζοντα



    ΣΧΟΛΙΑ