• Οικονομία

    De Cos (ΕΚΤ): Αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο – Αβεβαιότητα στον ορίζοντα

    • NewsRoom

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας και αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Pablo Hernandez de Cos


    Να αυξήσει τα επιτόκια της κατά άλλες 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο θα χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο επίμονος πληθωρισμό, εκτιμά το μέλος του Δ.Σ. της Pablo Hernandez de Cos, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει ότι η πορεία στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη.

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες, με την πρόεδρο της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να σημειώνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε “απαράδεκτα επίπεδα”, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης.

    “Αν το κεντρικό σενάριο των προβλέψεων που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα υλοποιηθεί, θα πρέπει να αυξήσουμε και πάλι τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αλλά από εκεί και πέρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε προβλέψεις”, ανέφερε ο αξιωματούχος μιλώντας σε εκδήλωση στην Ισπανία, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα για τις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ περιμένει ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% μέχρι και το τέλος του 2025.

    “Δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας”, τόνισε ο de Cos “θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις αποφάσεις μας με βάση τα στοιχεία και ιδιαίτερα με βάση την αξιολόγηση μας για την πορεία του πληθωρισμού και τις δυναμικές στον υποκείμενο πληθωρισμό”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τζερόμ Πάουελ: Ενδεχομένως να χρειαστούν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος

    Τουρκία: Σε νέα ιστορικά χαμηλά η λίρα-Απογοήτευση στους επενδυτές

    «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Παρατείνεται κατά 15 ημέρες το πρόγραμμα

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ