• Οικονομία

    «Προϋπολογισμός χωρίς ανοσία στον κορονοϊό» το μήνυμα της Κομισιόν στον Χρήστο Σταϊκούρα

    Valdis Dombrovskis

    Valdis Dombrovskis


    Προϋπολογισμός για το 2021 κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του κορονοϊού.

    Αυτό είναι το μήνυμα της επιστολής του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στην οποία τονίζεται ακόμα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να συμπεριλάβουν την βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

    Μάλιστα, μέχρι το τέλος της χρονιάς η Κομισιόν θα ενημερωθεί δύο ακόμα φορές για την πορεία και τους στόχους της ελληνικής οικονομίας πριν δηλαδή συνταχθεί ακόμα ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Τονίζεται δε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι έκτακτα και προσωρινά.

    «Σας καλούμε να παρέχετε πληροφορίες για έσοδα και δαπάνες που εντάσσονται στα σχέδια για το νέο Προϋπολογισμό σας οι οποίες συνδέονται με αυτές τις παρεμβάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή την οποία υπογράφει και ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.

    Ο κ. Σταϊκούρας ενημερώθηκε ακόμα ότι θα υπάρχει τακτική παρακολούθηση της οικονομίας μέσα στο 2020 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει την ανακοίνωσή της για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους γενικής κυβέρνησης με βάση τις Φθινοπωρινές Εκτιμήσεις. Αλλά και στο πλαίσιο των πορισμάτων και των συστάσεων για τα σχέδια Προϋπολογισμού του 2021 που θα εκδοθούν τον Νοέμβριο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τον πρώτο λόγο και στα μέτρα που θα λάβει η κάθε κυβέρνηση κράτους μέλους της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, αφού, όπως αναφέρεται στην επιστολή, θα δοθεί ειδική έμφαση στην ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που θα ληφθούν και θα σχεδιαστούν. Αναφορικά με το κατά πόσο αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης, στηρίζουν την ανάκαμψη αλλά και την ανθεκτικότητα των οικονομιών, αλλά και για το κατά πόσο λαμβάνουν υπόψη τη τους περιορισμούς που θέτει η δημοσιονομική βιωσιμότητα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ