Οικονομία

Κυριάκος Πιερρακάκης: Θεσμοθετούμε τα smart contracts και τα ταχυδρομικά drones- Μπαίνουν οι βάσεις για AI, blockchain και κυβερνοασφάλεια

Κυριάκος Πιερρακάκης


Τις βάσεις για τις αναδυόμενες τεχνολογίες του μέλλοντος, βάζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη Ρύθμιση των αναδυόμενων τεχνολογιών, που ξεκίνησε σήμερα να συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για τον τρόπο χρήσης των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών όπως το ΑΙ, το ΙΟΤ, το blockchain, τις μη επανδρωμένες αερομεταφορές (drones) και την κυβερνοασφάλεια, και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του αύριο ενώ την ίδια στιγμή επιλύει και εκκρεμότητες του χθες, όπως είπε κατά την εισαγωγική του ομιλία ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η χρήση προβάλλει το αξιακό μας πλαίσιο, σημείωσε ο υπουργός και παρουσίασε κάποιες από τις προβλέψεις του νέου νόμου. Όπως είπε, ο νόμος προβλέπει διαφάνεια κατά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Οποιαδήποτε εταιρεία λαμβάνει αποφάσεις για τους εργαζομένους της χρησιμοποιώντας αλγορίθμους ΑΙ να ενημερώνει τους εργαζομένους της γι αυτό.

Η διαφάνεια είναι θεμελιώδης για να χτιστεί η εμπιστοσύνης σε αυτές τις τεχνολογίες και αυτό ζητάει σήμερα ο νόμος. Ορίζει επίσης της λειτουργία ενός Παρατηρητηρίου για την τεχνητή νοημοσύνη, σχετικές Επιτροπές και σε πολιτικό και σε επίπεδο Δημόσιας Διοίκησης που θα παρακολουθούν την εξέλιξη και θα καταγράφουν τα συστήματα που το Δημόσιο χρησιμοποιεί.

Σε ό,τι αφορά την προστασία δεδομένων θα προστεθούν και νέα εργαλεία, στη βάση του Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να γίνει όργανο επιβολής ισχύος, η δύναμή της να είναι δύναμη μετασχηματισμού της κοινωνίας και πρέπει να υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας και όχι συγκεκριμένες  προτεραιότητες.

Η κυβερνοασφάλεια είναι ακόμη ένας στόχος του νομοσχεδίου και συστήνεται ηλεκτρονικό μητρώο υπευθύνων προστασίας δεδομένων των Δημοσίων Φορέων, συστήνεται Παρατηρητήριο Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών, για τις απειλές δηλαδή που ενώ εκκινούν από το ψηφιακό πεδίο δεν μένουν σε αυτό αλλά μπορεί να φτάσουν στις φυσικές υποδομές. Ο ορισμός Υπευθύνων Ασφαλείας Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών κρίνεται απαραίτητο για να υπάρχει πάντα σχέδιο αντιμετώπισης και ένας υπεύθυνος σε περίπτωση κρίσης.

Για τα drones, ή συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ορίζεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, σε νησιά ή ορεινές περιοχές σε συμβατότητα με την κείμενη νομοθεσία και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων ορίζονται θέματα κυβερνοασφάλειας μέτρα ασφαλείας των συσκευών και μητρώα ώστε το κάθε σύστημα, κάθε ψηφιακή υποδομή να είναι προφυλαγμένη από απειλές.

Για το blockchain (συστοιχίες αλυσίδες για την αρτιότητα των πληροφοριών), θεσμοθετείτε η λειτουργία των έξυπνων συμβολαίων που στηρίζονται σε αυτή την τεχνολογία, που αποτελούν έγγραφα που μπορούν να αξιοποιούνται ως αποδεικτικά μέσα, επιταχύνοντας έτσι την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως τόνισε ο υπουργός, χρειάζεται η χώρα να θεσμοθετήσει τη χρήση των τεχνολογιών αυτών, για να μπορέσουν μαι σειρά από εταιρείες και start-ups να τυις χρησιμοποιήσουν  για να αναπτυχθούν.

Εκκρεμότητες του χθες

Επίλυση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, περιλαμβάνονται στις παρεμβάσεις του νέου νομοσχεδίου και αναφέρθηκε στο ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομιάς αντί για 4 σήμερα. Επιπρόσθετα, προβλέπει ότι θα αρκεί το Μητρώο Πολιτών και δε  θα χρειάζεται Μητρώο Αρρένων.

Επίσης, θεσμοθετείται το mitos το Μητρώο Διαδικασιών του Δημοσίου, με στόχο την τυποποίηση του συνόλου των διαδικασιών του Δημοσίου, το οποίο έχει καταγράψει σήμερα 1500 διαδικασίες με στόχο μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσει τις 5.000.

Διαβάστε επίσης:

United Maritime: Ανακοινώνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 26.000.000 δολάρια

Συρίγος: «Δεν κάνεις αντίσταση όταν τραγουδάς αντάρτικα σε ταβέρνες»

ΟΝΕΧ: Η μη έγκριση της συμφωνίας για το Ναυπηγείο Ελευσίνας εγκυμονεί κινδύνους για την επαναλειτουργία τουΣΧΟΛΙΑ