• Οικονομία

    Κίνα: Δημιουργεί το δικό της ΔΝΤ και το δικό της δολάριο

    Σι Τζινπινγκ, Πρόεδρος Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

    Σι Τζινπινγκ, Πρόεδρος Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας


    Το δικό της ΔΝΤ, αλλά και το δικό της δολάριο ετοιμάζεται να δημιουργήσει η Κίνα.

    Αρχικά η Κίνα σχεδιάζει να συνεργαστεί με χώρες όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ και η Χιλή, που θα συνεισφέρουν η καθεμία από 15 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 2,2 δις δολάρια), προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, στην περίπτωση που το χρειαστούν.

    Η ανακοίνωση έγινε από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας – και ήλθε σε συνέχεια της δημοσιοποίησης την περασμένη εβδομάδα του κινεζορωσικού σχεδίου από τον ίδιον τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την δημιουργία του «αντι-δολαρίου» για τις διεθνείς συναλλαγές, με τη συμμετοχή χωρών όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

    Όπως είναι γνωστό, το «κανονικό» ΔΝΤ, που έχει 29 χώρες – μέλη και στο οποίο η αμερικανική επιρροή είναι εμφανής, ιδρύθηκε στα τέλη του 1945, μετά το τέλος του Β! παγκοσμίου πολέμου για να βοηθήσει στην ανάπτυξη, μέσω δανεισμού και τεχνικής βοήθειας – και έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για τις πολιτικές που «συνιστά» , όπως συνέβη και με την χώρα μας στα χρόνια των Μνημονίων.

    Το νέο δολάριο της Κίνας

    «Το θέμα της δημιουργίας ενός διεθνούς νομίσματος βασισμένου στο καλάθι των νομισμάτων των χωρών μας, είναι υπό εξέταση», είπε ο Πούτιν την περασμένη Τετάρτη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ των BRICKS – των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που περιλαμβάνουν , εκτός της Ρωσίας και της Κίνας, την Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

    Όπως είναι γνωστό, οι κυρώσεις για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχουν ουσιαστικά αποκλείσει τη Ρωσία από το διεθνές οικονομικό σύστημα – και ο Πούτιν έχει σε πολλές περιπτώσεις σπεύσει να προβλέψει ότι το δολάριο θα αποκαθηλωθεί από την θέση του νομίσματος αναφοράς για όλο τον πλανήτη.

    Τον Μάιο, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας – είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο – αυξήθηκαν κατά 80,6 δις δολάρια και έφτασαν σε αξία τα 3,13 τρις δολάρια.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο υπήρξαν αναφορές ότι συμφωνήθηκε μία μεγάλη προμήθεια πετρελαίου μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας, πληρωτέας σε γουάν, το κινεζικό εθνικό νόμισμα.

    Όπως είναι γνωστό, οι πετρελαϊκές συναλλαγές γίνονται σε όλο τον κόσμο σε δολάρια – και αρκετοί οικονομολόγοι είχαν χαρακτηρίσει μεν «συμβολική» μία τέτοια κίνηση, για να προσθέσουν όμως ότι θα μπορούσε να είναι ένα «σήμα» ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των παγκόσμιων αγορών από το δολάριο.

    Διαβάστε επίσης:

    G7: Πρόγραμμα-μαμούθ για επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων στις αναπτυσσόμενες χώρες – Απάντηση στην εξάπλωση της Κινεζικής επιρροής



    ΣΧΟΛΙΑ