• Οικονομία

    Κ. Χατζηδάκης: Έρχονται οριακές τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    “Θα πετύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ” σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών “Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα”.

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, θα υπάρξουν οριακές τροποποιήσεις, με φόντο και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία”, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών και προανήγγειλε αύξηση δαπανών για παιδεία και υγεία.

    Μάλιστα, προανήγγειλε πως μετά τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το σχέδιο για το τραπεζικό σύστημα, τα επόμενα” μέτωπα” είναι η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και η αναμόρφωση της δικαιοσύνης, “για να πάνε πιο γρήγορα οι δίκες και για να αισθανθούν ασφάλεια οι επενδυτές και ότι η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Δημοσιονομικοί κανόνες

    Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν είναι αισιόδοξος πώς θα επιτευχθεί συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες στο ECOFIN της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς τα δύο στρατόπεδα Βορρά και Νότου χωρίζει μεγάλη απόσταση.

    “Εμείς θέλουμε μεγαλύτερη ευελιξία. Ανεξαρτήτως που θα καταλήξουμε, θα συνεχίσουμε στο δρόμο της δημοσιονομικής σοβαρότητας. Θα παραμείνουμε σε αυτό το μείγμα που θα έχει ως στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχία με μια φιλοεπενδυτική πολιτική και τις προϋποθέσεις για ένα κοινωνικό μέρισμα”, ανέφερε.

    Πάταξη φοροδιαφυγής

    Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τους στόχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και σημείωσε πως δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει λιγότερα από τον μισθωτός, ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

    “Αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίες μετά από 10 – 15 χρόνια λειτουργίας δεν βγάζει όσα ένας μισθωτός με βασικό μισθό τότε κάτι πάει κάτι λάθος στη λειτουργία του”, είπε χαρακτηριστικά.

    Περιγράφοντας το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το νέο νομοσχέδιο, τόνισε πως 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν ως αποκλειστικό εισόδημα το επάγγελμα τους, και εξ αυτών το 75% δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ κάτι το οποίο σημαίνει ότι ετησίως πληρώνουν μεσοσταθμικά 867 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή ο μέσος μισθωτός πληρώνει 1.160 ευρώ.

    Αναφέρθηκε και την βελτίωση του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ» το οποίο από 23% έχει πέσει στο 17% με προοπτική να μειωθεί και άλλο στο 15% ενώ ο στόχος είναι το 2027 να ανέρχεται σε μόλις 9%.

    Μάλιστα, αναφέρθηκε και το λεγόμενο “επενδυτικό κενό”, το οποίο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. “Προτεραιότητά μας είναι να παρουσιάσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, για να προσελκύσουμε επενδυτές”, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Έρχονται ελλείψεις στα τρόφιμα – mononewsTV

    Ευάγγελος Βενιζέλος: Η κοινωνία έχει συναίσθηση της ασσυμετρίας της χώρας, αλλά δεν βλέπει λύσεις

    Κύκλος Ιδεών- Πιερρακάκης: Χρειαζόμαστε απελευθερωμένο πανεπιστήμιο και σύγχρονο δημόσιο σχολείο



    ΣΧΟΛΙΑ