• Οικονομία

    Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές λόγω του ρωσικού πετρελαίου

    • NewsRoom


    Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά το θέμα που προέκυψε με τις ροές του ρωσικού πετρελαίου. Άλλος ένας λόγος είναι τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που αναμένουν αύριο.

    Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με απώλειες 0,67% στις 435,98 μονάδες, δεχόμενος πίεση από την τεχνολογία που σημείωσε βουτιά 3,2% ενώ ο κλάδος της ενέργεια υποχώρησε επίσης κατά 1,2%.

    Οι δείκτες

    Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις και έκλεισε με σημαντικές απώλειες 1,1% στις 13.534 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,5% υποχωρώντας στις 6.490 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έβγαλε άμυνες κλείνοντας σε θετικό έδαφος αν και με οριακή άνοδο 0,08% στις 7.488 μονάδες.

    Με πτώση 1% κινήθηκε και ο ιταλικός FTSE MIB στην περιφέρεια, ο οποίος έκλεισε στις 22.488 μονάδες, ενώ αντίθετα στο κλίμα της ημέρας ο IBEX 35 στην Ισπανία σημείωσε άνοδο 0,5% με κλείσιμο στις 8.311 μονάδες.

    Σε μια είδηση που έδειξε να επηρεάζει αρκετά τους δείκτες διακόπηκαν οι εξαγωγές πετρελαίου της Μόσχας μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με τα τέλη διαμετακόμισης.

    Οι λόγοι που έπεσαν  οι δείκτες

    Σε ανακοίνωσή της, η Transneft εξηγεί πως η πληρωμή της για τα δικαιώματα διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας για το μήνα Αύγουστο, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου, απορρίφθηκε στις 28 Ιουλίου επειδή τέθηκαν σε ισχύ ορισμένες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

    Οι παγκόσμιες τιμές του αργού σημείωσαν άλμα στο άκουσμα της είδησης και από απώλειες άνω του 1% πέρασαν σύντομα σε κέρδη άνω του 1%. Ωστόσο, πλέον έχουν επανέλθει σε αρνητικό έδαφος, αν και οι ανησυχίες για την έντονα εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια Ευρώπη δείχνουν να έχουν επανέλθει για τα καλά. Κατά τα άλλα, το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο πλέον στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όπου θα ανακοινωθούν αύριο τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο.

    Η εξαιρετικά ισχυρή αγορά εργασίας που έδειξαν τα στοιχεία της Παρασκευής για τα μισθολόγια, ξεπερνώντας εντυπωσιακά τις προβλέψεις, καθιστούν σχεδόν δεσμευτική για την Fed τη συνέχιση των επιθετικών κινήσεων στις αυξήσεις των επιτοκίων της. Ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, ωστόσο, ίσως επαναφέρει τις ελπίδες των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να ακολουθήσει πιο ήπια πορεία πλέον από εδώ και πέρα.

    Τέλος, στο πεδίο των μακροοικονομικών στοιχείων, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασιλείο αυξήθηκαν κατά 1,6% τον Ιούλιο, εν μέσω ενός καύσωνα ο οποίος αύξησε τις πωλήσεις ιματισμού για ζεστό καιρό, υλικών για πικ νικ και ηλεκτρικών ανεμιστήρων.

    Διαβάστε επίσης

    Eurostat: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δαπάνησαν 32,9 δισ. ευρώ για την πυροπροστασία το 2020

    ΗΠΑ: Υποχώρησε η παραγωγικότητα το β’ τρίμηνο

    Τελικά πόσο φθηνή έχει γίνει η Ελλάδα για τους Αμερικανούς τουρίστες;



    ΣΧΟΛΙΑ