• Business

    Μπαράζ απολύσεων σε εταιρείες παρά το ράλι των μετοχών τους

    Sundar Pichai, CEO Google

    Sundar Pichai, CEO Google


    Μόνο στον κλάδο της τεχνολογίας υπολογίζεται ότι μέσα στον Ιανουάριο έχουν γίνει περίπου 11.000 απολύσεις. Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Alphabet,  η οποία καταγράφει από την αρχή του έτους ράλι άνω του 7%, ανακοινώνουν περικοπές, ενώ ακολουθούν τράπεζες αλλά και αλυσίδες λιανικής.

    Πέφτουν κεφάλια στην τεχνολογία

    Οι τεχνολογικές εταιρείες διατηρούν τις υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών τους και το 2024, με την αισιοδοξία για τις μειώσεις επιτοκίων και τα ανθεκτικά αποτελέσματά τους να τροφοδοτούν το ράλι.

    Παρόλα αυτά το κύμα απολύσεων του προηγούμενου έτους συνεχίζεται και φέτος. Τον Ιανουάριο του 2023, στον κλάδο της τεχνολογίας έγιναν 90.000 απολύσεις και συνολικά πάνω από 260.000 απολύσεις. Το «ξεκαθάρισμα» των εταιρειών δεν ήταν αρκετό και συνεχίζεται και αυτόν τον Ιανουάριο με την μέχρι τώρα καταγραφή να αγγίζει τις 11.000 περικοπές σε θέσεις.

    Η Google δήλωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει περισσότερους υπαλλήλους φέτος, αλλά σε μικρότερη κλίμακα από ό,τι το 2023. Πέρσι έκοψε 12.000 θέσεις εργασίας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Sundar Pichai να ανφέρει φέτος η εταιρεία θα πρέπει να κάνει δύσκολες επιλογές καθώς χρηματοδοτεί επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

    Ήδη η αγορά εργασίας, που υπήρξε πολύ ισχυρή τους προηγούμενους μήνες έχει δείξει τα πρώτα σημάδια κόπωσης. Σύμφωνα με την WSJ, στις ΗΠΑ, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν στο τέλος του 2023 σε σύγκριση με την αρχή του έτους, ενώ οι εργαζόμενοι παραιτούνται με χαμηλότερο ρυθμό από ότι πριν από την έναρξη της πανδημίας.

    Αντίστοιχα και η Amazon καταργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην πλατφόρμα Twitch σε μία προσπάθεια να περιορίσει το κόστος.

    Η πλατφόρμα eBay ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 9% του εργατικού δυναμικού της, περίπου 1.000 θέσεις σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις δαπάνες.

    Στην λίστα της τεχνολογίας προστίθενται εταιρείες όπως η Duolingo, Discord και Unity Software, με την τελευταία να μειώνει το δυναμικό της κατά 25%.

    Και η λίστα μεγαλώνει

    Εκτός του κλάδου της τεχνολογίας, οι εταιρείες παγκοσμίως προχωρούν σε συγκρατημένες περικοπές, καθώς η αβεβαιότητα για την νομισματική χαλάρωση υπερισχύει και η ανάπτυξη υποχωρεί.

    Ο κολοσσός διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, BlackRock ανέφερε ότι θα απολύσει το 3% του εργατικού δυναμικού της.

    Αντίστοιχα μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής, η Macy’s ανέφερε ότι θα καταργήσει 2.350 θέσεις, περίπου το 3,5 του δυναμικού της.

    Και οι προβλέψεις για νέες απολύσεις στο μέλλον παραμένουν εξίσου ζοφερές.

    Το 38% των διευθυντών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του ResumeBuilder πιστεύουν ότι είναι πιθανές οι απολύσεις στις εταιρείες τους το 2024 και περίπου οι μισοί λένε ότι οι εταιρείες τους θα εφαρμόσουν πάγωμα των προσλήψεων.

    Σε αυτή την κατηγορία είναι και οι τράπεζες με την Bank of America  να απολύει μερικές δεκάδες υπαλλήλων, ενώ η Citi ανακοίνωσε περικοπές 20.000 θέσεων, απόφαση που πήρε το πράσινο φως και από τον μεγαλομέτοχό της Γουόρεν Μπάφετ.

    Διαβάστε επίσης:

    Porsche: Γιατί «έφαγε τη σκόνη» της Ferrari

    Το ζεύγος Ackman αποκτά το 5% του χρηματιστηρίου του Ισραήλ

    Χάος στην Ερυθρά Θάλασσα: Φόβοι για τα κέρδη των εταιρειών – Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται



    ΣΧΟΛΙΑ