• Οικονομία

    ΙΟΒΕ: Ποιοι κλάδοι ενίσχυσαν το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο καθηγητής Νίκος Βέττας

    Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο καθηγητής Νίκος Βέττας


    Στις 111,7 μονάδες, έναντι 111,0 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 100,7 μονάδων ένα έτος πριν, διαμορφώθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος  στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ενίσχυσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Λιανικό εμπόριο, με τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες να υποχωρούν ήπια.

    Την ίδια στιγμή, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στις -35,4 μονάδες (από -28,6 μον. τον προηγούμενο μήνα), σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-54,2 μονάδες).

    Παράλληλα, παρουσιάστηκε Βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 106,4 μονάδες τον Αύγουστο, από 104,6 μον. τον Ιούλιο.

    Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε άνοδο τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Υποχώρηση 2,0% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι εξασθένισης 2,4% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 0,8% (y-o-y).

    Καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 3,1% τον Ιούνιο (y-o-y). Υποχώρηση και για το εμπορικό έλλειμμα στα €3,2 δισ., από €4,3 δισ. ένα έτος πριν.

    Από το Ειδικό Θέμα «Η εγχώρια Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών»:

    Σημαντική ήταν η συμβολή της Βιομηχανίας τροφίμων-ποτών στο σύνολο της μεταποίησης, με προστιθέμενη αξία στα €3,4 δισ., ή 32,4% στο σύνολο της Μεταποίησης το 2020, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με ένα έτος πριν.

    Σημειώνεται ότι η Βιομηχανία τροφίμων-ποτών αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής μεταποίησης, με τον αριθμό των απασχολούμενων της να ξεπερνά τους 156 χιλ. το 2022, ενισχυμένος 13,7% σε σύγκριση με το 2021.

    Δείτε αναλυτικά εδώ 

    Διαβάστε επίσης:

    Αύξηση αποδοχών από 1η Ιανουαρίου για 1,1 εκατ. εργαζόμενους – 10 ερωτήσεις- απαντήσεις για τις τριετίες

    Άδωνις Γεωργιάδης στο mononews: Δυο χρόνια νωρίτερα το ξεπάγωμα των τριετιών – Οι νέοι μισθοί από 1/1/2024 στον ιδιωτικό τομέα

    Άδωνις Γεωργιάδης για ξεπάγωμα τριετιών: Θα βοηθήσουμε τους εργαζόμενους που δουλεύουν 10 χρόνια με τον ίδιο μισθό



    ΣΧΟΛΙΑ