• Οικονομία

    ING: Τι θα κρίνει πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα

    Εκλογές


    Ο τρόπος με τον οποίο θα βγει η Ελλάδα από τα προγράμματα στήριξης θα μπορούσε να επηρεάσει και τον χρόνο στον οποίο θα γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, επισημαίνει σε έκθεσή της η ING, η οποία τις τοποθετεί το αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2019.

    Μια «καθαρή» έξοδος, σημειώνει, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για να κηρύξει πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας μετά το καλοκαίρι. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Τσίπρας μπορεί να επιλέξει να περιμένει να ενισχυθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και οι εκλογές να γίνουν παράλληλα με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του επόμενου έτους. Μόνο ο χρόνος θα δείξει, καταλήγει η ING.

    Επισημαίνοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να υπόκειται σε αυστηρή εποπτεία, όσο «καθαρή» κι αν είναι η έξοδος, η ING σημειώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό, χάρη στην εγχώρια ζήτηση, ενώ η δημοσιονομική υπεραπόδοση αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα. Οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά μεγέθη το 2017 ήταν εξαιρετικά θετικές, με την Ελλάδα να ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,75% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4% αποτελεί ένα πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, επισημαίνει η ING.

    Κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι ελληνικές οικονομικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο, για την οποία προαπαιτούμενο είναι η τέταρτη και τελική αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν από τη συνεδρίαση της Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Πάντως, όπως επισημαίνει η ING, το θετικό αποτέλεσμα των stress tests αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό “χαρτί” στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ελάφρυνση χρέους

    Μετά από τα παραπάνω, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι πιθανό να μετατοπιστεί στην ελάφρυνση του χρέους και στο πλαίσιο που θα ισχύσει μετά το πρόγραμμα. Πιθανό είναι να υπάρξει μία πρόσθετη επιμήκυνση των δανείων του EFSF και η μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, ωστόσο αναμένονται άλλα μέτρα που διερευνώνται, όπως η πιθανή αγορά των υπολειπόμενων δανείων του ΔΝΤ από τον ESM με υπόλοιπα κεφάλαια που έχουν μείνει από το τρίτο πακέτο διάσωσης και, ίσως, κάποια δράση για τα GLF δάνεια και τα δάνεια του ESM. Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα ο Mario Centeno, επικεφαλής του Eurogroup, τα όποια πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστούν μόνο μετά το τέλος του προγράμματος.

    Υπό αυστηρή εποπτεία η χώρα και μετά το πρόγραμμα

    Το άλλο βασικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι το πλαίσιο μετά το πρόγραμμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμείνει υποστηρικτής μιας μακρόχρονης λύσης με το μικρότερο δυνατό επίπεδο ελέγχου μετά το πρόγραμμα, και οι δανειστές φαίνεται να επιθυμούν την επιλογή της “ενισχυμένης εποπτείας” που προτείνει η Κομισιόν. Όσον αφορά τους όρους, οι απόψεις φαίνεται να αποκλίνουν και μεταξύ των δανειστών. Πάντως, όπως τονίζει η ING, η καθαρή έξοδος θα είχε ένα σχετικό μειονέκτημα: ελλείψει προγράμματος, το waiver της ΕΚΤ δεν θα ισχύει πια.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αίτημα της Ελλάδας για μια προληπτική πιστωτική γραμμή, έχει επανειλημμένα προκριθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα. Η πιστωτική γραμμή ECCL, η οποία δίνει στο μέλος του ΕSM την ευελιξία να ζητήσει κεφάλαια ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της περιόδου διαθεσιμότητας, θα μπορούσε να είναι ελκυστική, αλλά θα κόστιζε πολύ πολιτικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 10,5 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσκόπηση Pulic Issue: Σε ιστορικά υψηλά η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται 19%



    ΣΧΟΛΙΑ