• Πολιτική

    Δημοσκόπηση Pulic Issue: Σε ιστορικά υψηλά η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται 19%

    • NewsRoom
    μητσοτάκης τσιπρας


    Στις 19 ποσοστιαίες μονάδες εκτοξεύεται ξανά το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ενάντι του ΣΥΡΙΖΑ με βάση την τελευταία εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue για τον Μάιο του 2018. Η Νέα Δημοκρατία  ενισχύεται, σε σχέση με τον Απρίλιο, κατά 2 μονάδες στο 39% ενώ η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά 1,5 μονάδα στο 20%.

    Η διαφορά του 19% μεταξύ των δύο κομμάτων πρόκειται για τη “μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974)”.

    Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση με 11%, παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση. Αντίθετα, η Ένωση Κεντρώων φθάνει στο 3,5% και μπαίνει στην Βουλή καθώς ενισχύεται κατά 1%.

    Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 8,5%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,5%. Εκτός βουλής παραμένουν οι ΑΝΕΛ που συγκεντρώνουν ποσοστό 1,5%.

    Όπως επισημαίνεται, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα, κάτι που διευκολύνει έτι περαιτέρω την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μπορεί να εκλέξει μέχρι 170 βουλευτές.

    Σημαντική ώθηση για αυτή την ιστορική διαφορά παίζει η ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος, το οποίο ασκεί αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνουν οι ιθύνοντες της Public Issue. Οι εξελίξεις αυτές. Προσθέτουν, αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημοσκόπηση Public Issue: Ποιος είναι δημοφιλέστερος πολιτικός –  Εκλογές ζητά το 56%



    ΣΧΟΛΙΑ