• Οικονομία

    Η Citi για το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ: Έρχεται το τέλος του Τσίπρα;

    • NewsRoom
    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας. Πρωθυπουργός


    H συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβίωσε πολύ περισσότερο από ότι περίμεναν πολλοί όταν ανέλαβε την εξουσία το 2015, επισημαίνει η Citi στο σχόλιό της μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, για τη Citigroup δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δύο κόμματα πήραν διαζύγιο τώρα, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, κάτι που όπως τονίζει τους λύνει τα χέρια για την προεκλογική περίοδο.

    Οι πιθανότητες για εκλογές την άνοιξη αυξήθηκαν, αναφέρει η Citi αλλά οι πιθανότητες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων παραμένουν αρκετά χαμηλές. Η συμφωνία, που υπήρξε με την πΓΔΜ πέρυσι από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διευθετεί μια διαμάχη δεκαετίας με τη γειτονική χώρα, αλλά οι δεξιοί Ανεξάρτητοι Έλληνες και το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία αντιτίθενται.

    Γι’ αυτό και ο Πάνος Καμμένος, αποχώρησε από την κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία θα πρέπει να γίνει την Τετάρτη.

    Ακόμη και μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ ο Τσίπρας θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης  της Βουλής για να εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού μερικοί βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων πιστεύεται ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παραμένει πίσω από την φιλοευρωπαϊκή, υπέρ των μεταρρυθμίσεων Νέα Δημοκρατία, η οποία φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να οδηγήσει την επόμενη κυβέρνηση.

    Παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, οι πιθανότητες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου και της δημοσιονομικής πειθαρχίας παραμένουν χαμηλές, καταλήγει ο οίκος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Morgan Stanley: Τι «βλέπει» για πρόωρες εκλογές μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπέρδεμα(;) με Κόκκαλη: Άγνωστο εάν διεγράφη ή ανεξαρτητοποιήθηκε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Teneo Intelligence: Θετική εξέλιξη για τους επενδυτές το «διαζύγιο» Τσίπρα-Καμμένου



    ΣΧΟΛΙΑ