ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To κοντσέρτο για πολυβόλα, ο Ρούμπιο, η στήριξη στον κάθετο διάδρομο και η Κίμπερλι, οι ισχυροί στην CMF, οι νέες business του Μυτιληναίου, ο Καρβέλας και τα άπληστα γουρουνάκια και ένα quiz με το mansion στο Ψυχικό
Με βάση την ανώτατη τιμή που έδωσε η Capital Maritime Finance συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη, τα 7,84 ευρώ, η δημόσια προσφορά που ξεκινάει την Τρίτη 13 και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 320 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ισχυρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου έχουν δηλώσει ότι θα αποτελέσουν τους anchor investors και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Σωκράτης Κόκκαλης και Γιώργος Περιστέρης με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο και για άλλα κορυφαία ονόματα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα βάλει 20 εκατ. ευρώ, η Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη επίσης 20 εκατ. ευρώ, ο Γιώργος Περιστέρης 15 εκατ. ευρώ, ενώ εταιρείες που συνδέονται με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη θα βάλουν 15 εκατ. ευρώ.
Οι μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες προτίθενται να επενδύσουν συνολικά 70 εκατ. ευρώ σε μία κορυφαία ναυτιλιακή εταιρεία που έχει σχεδόν 3,9 δισ. δολάρια συμβασιοποιημένα έσοδα, κλεισμένο το 100% της διαθέσιμης δυναμικότητας του στόλου έως το 2034 και ένα επενδυτικό πρόγραμμα που αγγίζει τα 1,9 δισ. δολάρια.
Με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2026, το σύνολο της διαθέσιμης δυναμικότητας του στόλου της είναι συμβασιοποιημένο μέχρι το 2034, ενώ η μέση εναπομείνασα διάρκεια των ναυλώσεων διαμορφώνεται στα 9,5 χρόνια.
Πρόκειται για ένα «μαξιλάρι» εσόδων που περιορίζει αισθητά την έκθεση της εταιρείας στα πάνω και τα κάτω της spot ναυλαγοράς και, κυρίως, προσφέρει κάτι που η χρηματιστηριακή αγορά συνήθως πληρώνει: ορατότητα στις μελλοντικές ταμειακές ροές.
Στο πελατολόγιο της CMF βρίσκονται μεγάλα διεθνή ονόματα της ναυτιλίας και της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταξύ των οποίων η CMA CGM και η Unifeeder, θυγατρική της DP World. Τα πολυετή συμβόλαια λειτουργούν ως ανάχωμα στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των ναύλων και μεταφέρουν το βάρος του επενδυτικού story από το «πού θα βρίσκονται αύριο οι ναύλοι» στο «πόσα από τα αυριανά έσοδα έχουν ήδη κλειδώσει».
Η Capital Maritime Finance βρίσκεται μπροστά σε ένα ιδιαίτερα επιθετικό επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο, όταν ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες παραδόσεις, θα ανεβάσει τον στόλο της στα 36 containerships.
Από αυτά, τα 13 βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ άλλα 23 πλοία βρίσκονται υπό ναυπήγηση.
Το εναπομείναν ύψος του επενδυτικού προγράμματος έως το 2028 υπολογίζεται κοντά στα 1,9 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 1,6 δισ. δολάρια, προβλέπεται να καλυφθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Με άλλα λόγια, η CMF δεν μπαίνει στο Χρηματιστήριο μόνο με έναν υφιστάμενο στόλο και κλεισμένα συμβόλαια. Έρχεται με ένα μεγάλο pipeline νέων πλοίων, το οποίο αλλάζει αισθητά το μέγεθος της εταιρείας μέσα στα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα, σύμφωνα με την αγορά, υπάρχει και ένα ακόμη στοιχείο που δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο από τους επενδυτές ότι το management του Βαγγέλη Μαρινάκη σχεδιάζει τριμηνιαίες διανομές μερίσματος, οι οποίες θα συνδέονται με την πορεία των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών, με στόχο η έναρξη των διανομών να γίνει από το πρώτο τρίμηνο του 2027.
Εφόσον το πλάνο υλοποιηθεί, η μερισματική πολιτική προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στο επενδυτικό αφήγημα πέρα από τις μακροχρόνιες ναυλώσεις, τα συμβασιοποιημένα έσοδα δισεκατομμυρίων και την ισχυρή επέκταση του στόλου, αυτή της επιστροφής μέρους της κερδοφορίας στους μετόχους.
Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρόκειται για την πρώτη δημόσια εγγραφή ναυτιλιακής εταιρείας με αποκλειστική εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της στην ελληνική αγορά. Η διαπραγμάτευση των μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου.
Για μία χώρα που αποτελεί παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, η σχέση της μεγάλης ελληνικής ναυτιλίας με το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό παρέμενε επί χρόνια δυσανάλογα περιορισμένη. Η CMF επιχειρεί τώρα να ανοίξει έναν διαφορετικό δρόμο.
Αν το εγχείρημα πετύχει, το πραγματικό κέρδος για το Euronext Athens ενδεχομένως να μην περιοριστεί στο μέγεθος της συγκεκριμένης εισαγωγής. Θα βρίσκεται στο εάν η CMF μπορέσει να αποτελέσει τον πιλότο για να ακολουθήσουν και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, χτίζοντας επιτέλους μία πιο ουσιαστική γέφυρα ανάμεσα σε δύο κόσμους που, παρά την κοινή ελληνική τους ταυτότητα, για δεκαετίες κινούνταν σε μεγάλο βαθμό παράλληλα: την ελληνική ναυτιλία και την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Διαβάστε επίσης
CrediaBank: Γιατί υποχωρεί το Qube και γιατί αγοράζει η Instinet
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Κωδικός» πανώλη στη Ρωσία: Τι είναι, ποιους απειλεί, εξηγεί στο Mononews ο καθηγητής Α. Γκίκας
- Audemars Piguet: Η γεωμετρία του Royal Oak στην υψηλή κοσμηματοποιία
- Γιατί ο Κάθετος Διάδρομος είναι εθνική υπόθεση – Αρθρο παρέμβαση
- Άννα Βίσση-Νίκος Καρβέλας: Το beef, οι παράλογες απαιτήσεις, το 1,5 εκατ. ευρώ και το δάνειο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.