• Οικονομία

    Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) προς κεντρικές τράπεζες: Συνεχίστε τις αυξήσεις επιτοκίων παρά την πιθανή ύφεση

    • NewsRoom
    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ΔΝΤ

    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ΔΝΤ


    Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέτρεψε όλες τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα υποβαθμίσει την επόμενη εβδομάδα τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% το 2023», δήλωσε την Πέμπτη η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, επικαλούμενη αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης και χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι περισσότερο δυσοίωνες λόγω της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κλιματικές καταστροφές σε όλες τις ηπείρους, και θα μπορούσε κάλλιστα να επιδεινωθεί.

    Το ΔΝΤ θα μειώσει την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 από 2,9%, την τέταρτη προς τα κάτω αναθεώρησή του φέτος, όταν θα δημοσιεύσει τις Παγκόσμια Οικονομικές Προοπτικές την επόμενη εβδομάδα, είπε. Ο παγκόσμιος δανειστής θα αφήσει αμετάβλητη την τρέχουσα πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,2% το 2022, είπε, και δεν έδωσε κανένα αριθμό για τη νέα πρόβλεψη για το 2023.

    Η πρόβλεψη της Γκεοργκίεβα

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι παγκόσμιοι οικονομικοί κίνδυνοι θα κυριαρχήσουν στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, που συγκεντρώνουν υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες από όλο τον κόσμο.

    Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δουν τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος ή το επόμενο, είπε η Γκεοργκίεβα. «Και, ακόμη και όταν η ανάπτυξη είναι θετική, θα μοιάζει με ύφεση λόγω της συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων και της αύξησης των τιμών», είπε. Συνολικά, το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τώρα έως το 2026. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας και ισοδυναμεί με «μαζική οπισθοδρόμηση», πρόσθεσε.

    Η Γκεοργκίεβα προέτρεψε μεγαλύτερη υποστήριξη για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, σημειώνοντας ότι τα υψηλά επιτόκια στις προηγμένες οικονομίες και το ισχυρό δολάριο είχαν προκαλέσει εκροές κεφαλαίων. Η πιθανότητα εκροών χαρτοφυλακίου είχε ανέλθει στο 40%. Κάλεσε επίσης την Κίνα και τους ιδιώτες πιστωτές -που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος του παγκόσμιου χρέους- να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο διευρυνόμενης κρίσης χρέους στις αναδυόμενες αγορές.

    Διαβάστε επίσης

    ESM: Τέλος εποχής για τον Κλάους Ρέγκλινγκ, προσωρινός αντικαταστάτης του ο Κριστόφ Φρανκέλ

    ΕΚΤ: Για μεγάλο διάστημα θα είναι εκτός στόχου ο πληθωρισμός

    Τράπεζα της Αγγλίας: Η παρέμβαση για τη διάσωση των συντάξεων -Πώς σταθεροποίησε τις αγορές ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ