• Οικονομία

    Γιώργος Ζαββός στο mononews: Σηματωρός για να ανέβει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα το πρόγραμμα Ηρακλής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός

    Ο Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός


    «Ο σηματωρός για να ανέβει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα είναι το πρόγραμμα Ηρακλής», λέει στο mononews.gr ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββος.

    Στέλνουμε σαφές σήμα στις αγορές ότι προχωράμε χωρίς καμία παράκαμψη και μάλιστα στη δυσκολότερη συγκυρία λόγω της πανδιμικής κρίσης.

    «Προχωράμε, συνεχίζει, ώστε τους επόμενους 18 μήνες και μέσα από τον «Ηρακλή ΙΙ» να έχουμε καθαρίσει όχι μόνο από τα παλιά «κόκκινα» δάνεια αλλά και από τα νέα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργήσει η κρίση. Και σ αυτό συμφωνεί όλο το τραπεζικό σύστημα και οι εταίροι μας».

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ήδη έχουν γίνει συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και συμφωνία να συνεχιστεί η διαδικασία μέσα από τον «Ηρακλή ΙΙ», ώστε το 2022 το ποσοστό των προβληματικών δανείων να έχει περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό και κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ.

    Υπάρχει ευρύτερη συμφωνία και ετοιμότητα για τη συνέχιση του προγράμματος με το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ», λέει ο κ. Ζαββός διότι έτσι:

    -Θα βοηθήσουμε το τραπεζικό σύστημα να στραφεί στην χρηματοδότηση της οικονομίας και ειδικά τώρα που υπάρχει σημαντική ρευστότητα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    -Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές ότι η χώρα διαθέτει σημαντικά assets για επενδύσεις, και ότι έχει δρομολογηθεί ο μετασχηματισμός της παραγγικής βάσης, μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

    Κυρίως όμως ο «Ηρακλής» είναι το εφαλτήριο  για να αποκτήσει η Ελλάδα το συντομότερο δυνατό ε[ενδυτική βαθμίδα.

    Στο μεταξύ είναι θέμα 24ωρων να ενταχθεί στον «Ηρακλή» και η Εθνική Τράπεζα με την τιτλοποίηση των 6,3δις ευρώ, το project Frontier. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών τα οποία σε ποσοστό 90% έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Συγκεκριμένα το 77% του χαροφυλακίου Frontier είναι στεγαστικά δάνεια, το 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και το υπόλοιπο 5%  καταναλωτικά δάνεια.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Εθνική Τράπεζα θα λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές, και μέχρι το τέλος του α΄εξαμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή της συναλλαγής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε  προχθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal» επισημαίνεται η καθοριστική συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» στη μείωση των προβληματικών δανείων παρά τα νέα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

    Σύμφωνα με το  δημοσίευμα «οι συναλλαγές αυτές είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα αλλά και για την ίδια την ελληνική οικονομία, με εκτίμηση ότι το σύνολο των NPLs από το ζενίθ στο οποίο βρέθηκε το 2016 έχει μειωθεί στο περίπου 35%».

    Διαβάστε επίσης: 

    WSJ για Ελλάδα: Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα με τις πωλήσεις κόκκινων δανείων – Μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών

    Γιώργος Ζαββός στο mononews: Ο Ηρακλής ΙΙ έρχεται για να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών από προβληματικά δάνεια

    Enria (EKT): Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν την μείωση των «κόκκινων» δανείων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ