• Τράπεζες

    Γιώργος Ζαββός στο mononews: Ο Ηρακλής ΙΙ έρχεται για να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών από προβληματικά δάνεια

    Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών


    Τον Μάιο του 2021 θα είναι έτοιμος ο «Ηρακλής ΙΙ» με διάρκεια μέχρι το τέλος του 2022 και έρχεται για να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών από προβληματικά δάνεια, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 30 δισ. ευρώ.

    Αυτό δηλώνει στο mononews.gr ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός, σημειώνοντας πως: είναι πολιτική απόφαση να καλύψουμε με κρατικές εγγυήσεις όλη τη ζήτηση που θα προκύψει από τις τράπεζες.

    Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι το εγχείρημα του προγράμματος «Ηρακλής» ήταν απόλυτα επιτυχές, με τις ευρωπαϊκές αρχές να επικροτούν ότι μέσω αυτού επιτεύχθηκε δραστική μείωση των προβληματικών δανείων, ικανοποιώντας τα κριτήρια των θεσμικών οργάνων της ευρωζώνης και κυρίως με μηδενική επιβάρυνση για τους Έλληνες φορολογούμενους. «Το πρόγραμμα «Ηρακλής» πήγε καλά διότι οι ελληνικές τράπεζες το «αγκάλιασαν», οδηγήθηκαν σε ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους κατά 31 δισ. ευρώ, χωρίς να έχουν επιβαρυνθεί οι φορολογούμενοι».

    Από τον περασμένο Ιούνιο σταδιακά η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank υπέβαλαν τα αιτήματα ένταξης στον «Ηρακλή» και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχει επιβιβαστεί στο «όχημα» και η Εθνική Τράπεζα, με την τιτλοποίηση των Frontier ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

    Όπως λέει ο κ. Ζαββός οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το τι θα περιλαμβάνει η επέκταση του προγράμματος και αναφέρει πως την ίδια πολιτική ακολούθησε και η Ιταλία, ανανεώνοντας τρεις φορές το δικό της πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με κρατική εγγύηση στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, και πέτυχε μείωση των προβληματικών δανείων κατά 100 δισεκ ευρώ.

    Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 και μέχρι τώρα έχουν συμμετάσχει με περισσότερα από 31 δισ. ευρώ όλες οι συστημικές τράπεζες:

    -Η Eurobank με την τιτλοποίηση Cairo που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ

    -Η Πειραιώς με τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega (7 δισ. ευρώ).

    -Η Alpha bank με την τιτλοποίηση Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες σε επίπεδο ευρωζώνης.

    -Τέλος, είναι θέμα ημερών να υποβάλλει αίτημα ένταξης και η Εθνική Τράπεζα με την τιτλοποίηση Frontier, ύψους 6,3 δισ. ευρώ.

    Το ελληνικό δημόσιο «καλύπτει» τα ομόλογα senior των εκδόσεων με εγγυήσεις της τάξης των 12 δισ. ευρώ.

    Ο «Ηρακλής ΙΙ» αναμένεται να «καθαρίσει» από τους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών προβληματικά δάνεια ύψους σχεδόν 30 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Αντίστροφη μέτρηση για τη μετατροπή του Coco σε μετοχές

    Τραπεζίτης στο mononews: «Δυστυχώς, οι προβλέψεις των CEOs για τα κόκκινα δάνεια από την πανδημία θα διαψευσθούν»

    Μεγάλου: Στα €5,4 δισ. οι χρηματοδοτήσεις έως τα τέλη του 2020



    ΣΧΟΛΙΑ