• Τράπεζες

    WSJ για Ελλάδα: Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα με τις πωλήσεις κόκκινων δανείων – Μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών

    • NewsRoom
    Στεγαστική πίστη: Σε φάση ανάπτυξης μετά από μια 10ετία - Οι εκτιμήσεις των τραπεζών


    Οι ελληνικές τράπεζες, από τις πιο αδύναμες της Ευρώπης, «ξεφορτώνονται» τα επισφαλή δάνεια τους με βιώσιμο τρόπο, γράφει η Wall Street Journal.

    Την άνοιξη, η πανδημία διέκοψε τα σχέδια των τραπεζών της χώρας να μειώσουν τα δάνεια που εξακολουθούν να δημιουργούνται από την κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο, τα επιπλέον κίνητρα από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως για τα funds που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναζωογόνησαν τις προσπάθειες.

    «Πολλοί επενδυτές βρίσκονται στη διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων ή έχουν ήδη συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια για αυτό που βλέπουν ως κύμα ευκαιριών», δήλωσε ο Alok Gahrotra, επικεφαλής συμβουλευτικής ομάδας χαρτοφυλακίου της Deloitte για NPL. «Υπάρχει χώρος για ανάπτυξη», προσθέτει.

    Στα τέλη Νοεμβρίου, η Alpha Bank, μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, δήλωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο πώλησης χαρτοφυλακίου 10,8 δισ. ευρώ, με τον προτιμώμενο επενδυτή να είναι η Davidson Kempner Capital Management, στη μεγαλύτερη πώληση NPLs στην Ελλάδα.

    Δύο ακόμα τράπεζες, η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζουν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια 7 δισ. ευρώ το 2021, ενώ πρώτη είχε αξιοποιήσει τον «Ηρακλή» η Eurobank με την πώληση κόκκινων δανείων 7,5 δισ. ευρώ.

    Οι τρεις συναλλαγές θα αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα τιτλοποίησης που υποστηρίζεται από το κράτος, τον «Ηρακλή», που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Eurobank τον Ιούνιο για δάνεια 7,5 δισ. ευρώ, «ανοίγοντας το δρόμο», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

    Διαβάστε ακόμα

    Γιώργος Ζαββός στο mononews: Ο Ηρακλής ΙΙ έρχεται για να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών από προβληματικά δάνεια

    Τι σηματοδοτεί η επένδυση της Capital Group στην Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ