• Οικονομία

    Γιάννης Ασσαέλ: Ποιος είναι ο Έλληνας «genius» της Google

    Γιάννης Ασσαέλ

    Γιάννης Ασσαέλ


    Ένας ακόμα Έλληνας ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό, ο Γιάννης Ασσαέλ, αναλαμβάνει θέση ευθύνης στην ελληνική κυβέρνηση και με τις γνώσεις του αναμένεται να βοηθήσει τη χώρα να… μάθει καλύτερα αλλά και να κάνει άλματα προόδου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι «στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης». Μάλιστα ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο ΔΣ και Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith και συζήτησαν για τις επενδύσεις τεχνολογίας στην Ελλάδα και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

    Οι πράξεις του κ. Μητσοτάκη δείχνουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Την ανάγκη της χώρας να στραφεί προς την τεχνητή νοημοσύνη, να μάθει να «ελέγχει» την δύναμή της, καθώς οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει τόσο στην οικονομία όσο και στην οικονομία, είναι τεράστιες.

    Την ανάγκη αυτή την έχει κατανοήσει πλήρως ο Έλληνας πρωθυπουργός και έχει προχωρήσει, ήδη από την αρχή της νέας του θητείας να τοποθετεί ανθρώπους που κατανοούν και δουλεύουν πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία σε καίρια πόστα. Όπως άλλωστε έκανε πριν από περίπου ένα μήνα και με τον κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα, καθηγητή του ΜΙΤ, κ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, τον οποίο και έθεσε ως επικεφαλής της Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη.

    Τώρα προχώρησε σε μία ακόμα κίνηση, τοποθετώντας σε θέση κλειδί  τον Δρ. Γιάννη Ασσαέλ, ως Ειδικό Σύμβουλο για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλευρό του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

    Ποιος είναι ο Γιάννης Ασσαέλ

    Ο Γιάννης Ασσαέλ, γεννήθηκε το 1992 στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το κολλέγιο Ανατόλια.

    Το 2013 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συνέχισε με μεταπτυχιακό (MSc) πάνω στο Computer Science στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με υποτροφία από τον κρατικό οργανισμό ΙΚΥ.

    Μετά από περίπου δύο χρόνια, ολοκλήρωσε σπουδές MRes επάνω στη μηχανική μάθηση στο Αυτοκρατορικό Κολλέγιο του Λονδίνου ενώ την ίδια χρονιά επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή υποστηριζόμενος από την Google DeepMind.

    Το 2017 συνίδρυσε το LipNet, ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο που εστιάζει στην οπτικοακουστική αναγνώριση φωνής. Μάλιστα το LipNet, μπορούσε να διαβάσει τα χείλη των ανθρώπων πολύ καλύτερα από τους ίδιους τους ανθρώπους.

    Από το 2019 η έρευνα του εστίασε στην τεχνητή νοημοσύνη για τον πολιτισμό και το πεδίο αποκατάστασης μισοκατεστραμμένων αρχαίων ελληνικών επιγραφών, αναπτύσσοντας δύο βαθιά νευρωνικά δίκτυα: την Πυθία και την Ιθάκη.

    Η Πυθία και το Ιθάκη αναπτύχθηκαν από τον Έλληνα επιστήμονα το 2022 και ενσωματώνουν μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την αποτελεσματικότερη αποκατάσταση επιγραφών.

    Πλέον εργάζεται για την Google DeepMind, ενώ στο παρελθόν έχει διακριθεί στους «30 Under 30» του περιοδικού Forbes και στους «MIT Innovators Under 35».

    Τι είναι το Ιθάκη (Ithaca)

    Την περασμένη εβδομάδα, o Δρ. Ασσαέλ, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του στα 15 χρόνια Google στην Ελλάδα, παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το «Ithaca».

    To Ithaca είναι το πρώτο νευρωνικό δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης που έχει κατασκευαστεί για την κειμενική αποκατάσταση, τη γεωγραφική και τη χρονολογική απόδοση αρχαιοελληνικών επιγραφών και έχει σχεδιαστεί για να βοηθά και να επεκτείνει τη ροή εργασίας του ιστορικού.

    To Ithaca από μόνο του επιτυγχάνει 62% ακρίβεια κατά την αποκατάσταση κατεστραμμένων κειμένων, μόλις οι ιστορικοί χρησιμοποιούν το Ithaca οι επιδόσεις τους εκτινάσσονται από 25% σε 72%, επιβεβαιώνοντας τον αντίκτυπο αυτής της συνεργιστικής ερευνητικής βοήθειας. Μπορεί να αποδώσει επιγραφές στο αρχικό τους σημείο εύρεσης με ακρίβεια 71% και μπορεί να τις χρονολογήσει σε απόσταση μικρότερη των 30 ετών από το εύρος της επίγειας αλήθειας, επαναπροσδιορίζοντας βασικά κείμενα της Κλασικής Αθήνας και συμβάλλοντας σε επίκαιρες συζητήσεις στην Αρχαία Ιστορία.

    Μάλιστα το πρόγραμμα ITHACA έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στο εξώφυλλο του περιοδικού Nature όταν κατάφερε να φτιάξει μοντέλο πρόβλεψης για τις κατεστραμμένες επιγραφές της Αρχαίας Ελλάδας.

    Διαβάστε επίσης:

    Google: Συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα

    Bloomberg: Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες που διασώθηκαν την περίοδο της κρίσης ξαναβγαίνουν στις αγορές

    Γιακαρίνο (CEO X): Σαφής άποψη για τη θέση μας το «Άντε γ…» του Έλον Μασκ στους διαφημιστές



    ΣΧΟΛΙΑ