• Τράπεζες

    Bloomberg: Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες που διασώθηκαν την περίοδο της κρίσης ξαναβγαίνουν στις αγορές

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Την επιτυχημένη πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ αυτών και των ελληνικών, oι οποίες μπήκαν σε πρόγραμμα διάσωσης την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καταγράφει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg.

    «Οι τράπεζες που διασώθηκαν σε όλη την Ευρώπη πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν η χρηματοπιστωτική κρίση και η κατάρρευση του δημοσίου χρέους προκάλεσαν ζημιές στον κλάδο, επιστρέφουν σε χέρια ιδιωτών», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Οι χώρες που προχωρούν σε αποεπένδυση

    Η αποεπένδυση από το κράτος και η εξαγορά μεριδίων από επενδυτές εκτείνονται από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι και την Ιρλανδία, με τις τράπεζες αυτές να επωφελούνται στην κερδοφορία τους από τα υψηλά επιτόκια.

    «Οι κυβερνήσεις πρόκειται να αποκομίσουν δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας πλήττει τους προϋπολογισμούς τους», σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι και για τις τράπεζες έχει οφέλη αυτή η διαδικασία.

    «Οι κυβερνήσεις που έχουν έλλειψη ρευστότητας είναι πιο πιθανό να επιταχύνουν τις πωλήσεις», δήλωσε ο Graham Simpson, επικεφαλής του τμήματος Quest Research της Canaccord Genuity.

    Το πλήγμα στις μετοχές

    «Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη του κλάδου, οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν πολύ κάτω από το επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την κρίση, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι είναι απίθανο να ανακτήσουν πλήρως τα σχεδόν 600 δισ. ευρώ που οι κυβερνήσεις εισέφεραν στις τράπεζες μεταξύ Οκτωβρίου 2008 και Δεκεμβρίου 2012», αναφέρει το δημοσίευμα. Η ιταλική Monte dei Paschi και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος διαπραγματεύονται περισσότερο από 99% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους το 2007, ενώ η NatWest έχει υποχωρήσει κατά 97%.

    Η ολλανδική κυβέρνηση υπολόγισε πρόσφατα ότι έχασε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τη διάσωση της ABN Amro, η οποία της κόστισε 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να προσπαθήσει να επιτύχει ισοσκελισμό θα έπρεπε η τιμή της μετοχής να υπερδιπλασιαστεί.

    Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της NatWest μετά τη διάσωση της τότε Royal Bank of Scotland με 46 δισ. στερλίνες. Μετά από μια πώληση εκτός αγοράς τον Μάιο, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα κατέχει περίπου το 39% των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας. Είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η τιμή εξισορρόπησης της πώλησης θα ήταν περίπου 400 πένες ανά μετοχή, διπλάσια από το σημερινό επίπεδο.

    Η Ιταλία πούλησε το 25% της Monte dei Paschi έναντι περίπου 920 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βρουν τρόπο να πουλήσουν πλειοψηφικό μερίδιο.

    Τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγραφεί έντονη δραστηριότητα, καθώς η άνοδος των αγορών μετοχών επιτρέπει στις κυβερνήσεις να πωλούν μεγάλο όγκο μετοχών χωρίς να υφίστανται σημαντικές μειώσεις τιμών.

    Αρκετές συναλλαγές πακέτων πραγματοποιήθηκαν με σχετικά μικρές εκπτώσεις, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές είναι όλο και περισσότερο πρόθυμοι να πληρώσουν το καλύτερο δυνατό  για αυτές τις πωλήσεις, ακόμη και σε λιγότερο δελεαστικές ευκαιρίες.

    Ποιοι έμειναν πίσω

    Οι διασωθείσες τράπεζες σε όλη την Ευρώπη έχουν μειώσει τον κίνδυνο τα τελευταία χρόνια και έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις εγχώριες αγορές τους.

    «Δεν έχουν σημειώσει όμως όλες οι χώρες πρόοδο πρόσφατα στην απελευθέρωση των τραπεζών από την κρατική ιδιοκτησία», αναφέρει το Bloomberg. Για παράδειγμα, η Γερμανία εξακολουθεί να κατέχει πάνω από το 15% της Commerzbank και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποκαλύψει συγκεκριμένα σχέδια σχετικά με το πώς θέλει να αποχωρήσει από τον δανειστή.

    Διαβάστε επίσης:

    ΤτΕ: Αυξήθηκε κατά €93 εκατ. το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιριών το γ’ τρίμηνο

    JPMorgan: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές μετοχές – Κορυφαία επιλογή η Alpha Bank

    Τράπεζες: Γέμισαν τα ταμεία με κεφάλαια 3,4 δισ. ευρώ που άντλησαν από τις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ