• Οικονομία

    Γερμανία: Πακέτο μαμούθ 65 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Σολτς

    • NewsRoom
    Όλαφ Σολτς

    Όλαφ Σολτς


    Ο συνασπισμός του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σφράγισε ένα σχέδιο αρωγής ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος εν μέσω της πιο σκληρής ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ανακούφιση των καταναλωτών θα καλύψει το υπόλοιπο 2022 και το 2023, ενώ το συνολικό πακέτο θα είναι ακόμη μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών των περιφερειακών κυβερνήσεων, δήλωσε το πρόσωπο.

    Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος για να σχολιάσει. Η κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι θα παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το πακέτο στις 11 π.μ. τοπική ώρα.

    Η Γερμανία αντιμετωπίζει μια διογκούμενη ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει σχεδόν ολοκληρωτικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στον απόηχο του πολέμου της στην Ουκρανία και των διεθνών κυρώσεων.

    Η γερμανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο σε τρία επίπεδα και εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει αρκετές από τις βασικές ενεργειακές και περιβαλλοντικές πολιτικές της για να μετριάσει τις επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης του κύκλου ζωής των πυρηνικών και ανθρακικών σταθμών της.

    Επιπτώσεις του πολέμου

    Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και οι πολλαπλές αλλαγές πολιτικής της Γερμανίας για την Ουκρανία έχουν καταστεί σημαντικές υποχρεώσεις για τον Σολτς κατά τον πρώτο χρόνο της καγκελαρίας του, με την κατάταξη της δημοτικότητάς του να υποχωρεί.

    Το κόμμα του έχει ήδη υποστεί μια εκλογική ήττα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναδεικνύοντας πόσο γρήγορα ο πληθωρισμός έχει γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη.

    Το πακέτο μέτρων θα είναι το τρίτο του Σολτς από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από λιγότερο από 10 μήνες. Τα δύο προηγούμενα ήταν αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Μια πιθανή συνιστώσα της νέας ελάφρυνσης είναι ένα μέτρο, που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στις αρχές Αυγούστου, με σκοπό να παρέχει φορολογικές προσαρμογές ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Το μέτρο θα αποτελέσει μια προσπάθεια να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση των ανθρώπων από τη λεγόμενη “αναρρίχηση κλιμακίων”, κατά την οποία οι άνθρωποι ωθούνται σε υψηλότερες φορολογικές κατηγορίες επειδή λαμβάνουν αύξηση μισθού για να αντισταθμίσουν τον ταχύ πληθωρισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Ακραία μέτρα στη Βρετανία: Όχι μαγείρεμα μετά τις 8μμ και τρεις ημέρες σχολείο



    ΣΧΟΛΙΑ