• Οικονομία

    «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Παρατείνεται κατά 15 ημέρες το πρόγραμμα

    Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Υπηρεσιακός Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και υπηρεσιακός υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Υπηρεσιακός Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και υπηρεσιακός υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Παρατείνεται μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, η προθεσμία που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

    Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:

    • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
    • Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
    • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
    • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
    • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

    Οι δικαιούχοι

    Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

    Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης. Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο νέο πρόγραμμα.

    Τα κριτήρια για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων περιλαμβάνουν το κόστος της εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα του αιτούντα, η παλαιότητα του ακινήτου, η κοινωνική κατάσταση κ.α.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πότε θα αυξηθούν εκ νέου οι συντάξεις- Πότε «σβήνει» η προσωπική διαφορά

    Μεγάλοοφειλέτες Δημοσίου: Το τελευταίο μήνυμα της εφορίας – «Ρυθμίστε ή βγαίνετε στα μανταλάκια»

    Τζερόμ Πάουελ: Ενδεχομένως να χρειαστούν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ